×

מה גורם להזדקנות עור הפנים?

עור הפנים שלנו הוא חלון הראווה שלנו לעולם, ובין יום הוא עלול להשתנות ולהציג את פגעי הגיל. הזדקנות העור באה לידי ביטוי בכתמי עור, בקמטים ובשינוי מרקם העור. מה גורם לעור הפנים להזדקן ואיך אפשר למנוע את הזדקנות העור או לפחות לעכב את התהליך? להלן כמה מהגורמים המשפיעים ביותר על הזדקנות העור.

גורמים תורשתיים המשפיעים על הזדקנות העור

לגוף האדם יש יכולת טבעית לייצר מערכות אנזימים המתפקדות כנוגדי חמצון ולתקן נזקים שנגרמו לקוד הגנטי המצוי בתאים (DNA). אחד מתפקידיהם של נוגדי החמצון הוא לתקן ביעילות את הפגמים שהתרחשו ב-DNA בשל הגיל. אבל יכולות אלה הן אינדיבידואליות ותלויות במטען הגנטי שלנו. לפיכך, הנטייה לתקן את הנזק שנגרם לעורנו עם הגיל וגם מידת הנזק תלויים במידה רבה בנתונים תורשתיים.

גורמים התנהגותיים המזרזים את הזדקנות העור

חשיפה מופרזת לשמש היא אחד הגורמים המשפיעים ביותר על הזדקנות העור. למעשה, היא אף תורמת להזדקנות העור במידה רבה יותר מאשר הגיל הכרונולוגי. רבות מן התופעות המאפיינות את תהליך הזדקנות העור, כגון הופעה של קמטים וכתמים בפנים, ירידה בגמישות העור ו”נפילה” של תווי הפנים נגרמת בשל חשיפה מרובה לשמש במהלך החיים.

הקרינה של קרני השמש היא מייננת וגורמת נזק חמצוני לסיבי הקולגן, שיחד עם האלסטין אחראי על גמישות העור, ובשל הנזק הנגרם מהחשיפה לשמש, מבנה הבסיס של סיבי הקולגן נהרס, הם מאבדים מגמישותם, מתקשחים ונשברים. תופעה זו מכונה בעגה המקצועית סולאר אלסטוזיס. החשיפה לשמש גם מגדילה את הסיכון להתפתחות נגעי עור ממאירים וטרום-סרטניים, ופוגעת במרקם העור ובמראהו.

לפיכך, הגנה על עור הפנים מפני קרינת השמש, באמצעות מריחת קרם הגנה, חבישת כובע והימנעות משהייה ממושכת בשמש בשעות שבהן הקרינה היא בשיאה, צפויה יכולה לעכב את הזדקנות עור הפנים.

גם עישון וצריכת אלכוהול מזרזים את תהליך הזדקנות העור. עישון מזרז את הופעתם של קמטי צחוק המופיעים בצידי העיניים ומעל לשפה העליונה, באזורים שבהם העור דק במיוחד. קמטים אלו יופיעו אצל מעשנים בממוצע כעשור מוקדם יותר מאשר אצל חבריהם הלא מעשנים.

הסיבה לכך היא המחסור בוויטמין C האופייני למעשנים. ויטמין C הוא רכיב מפתח בייצור סיבי קולגן, השומרים על גמישות האור ועל מראהו המתוח והצעיר, ומחסור בוויטמין C גורם לליקוי בייצור התקין של קולגן.

שתייה מופרזת של אלכוהול גורמת להצטברות של מטבוליטים בשכבות העור העמוקות, והיא משפיעה על מרקם העור ועל צבעו (לכן משקאות אלכוהול כהים מזיקים יותר למראה העור מאשר משקאות שקופים או בהירים), וגורמת למראה הפנים האופייני לאלכוהוליסטים: עיניים ופנים נפוחות, נימי דם בולטים ואדמומית בלחיים ובאף.

תזונה לקויה, המורכבת מתפריט עשיר בפחמימות לא מורכבות ודל בחלבונים בפירות ובירקות, משפיעה גם היא על מראה העור ועל בריאותו. תפריט עשיר בפחמימות לא מורכבות יגרום לגליקוליזציה, תהליך של קישור סוכרים לרקמת החיבור לעור, והוא בתורו יגרום לרקמת החיבור להתקשח ולאבד מגמישותה.

מצד שני, צריכת חלבון מלא יתרום לייצור של מבני חלבון בעור בהם חומצה היאלורונית, סיבי קולגן ואלסטין, הממלאים תפקיד חשוב בשמירה על מראה העור. גם לצריכת פירות וירקות יש חשיבות רבה בשמירה על מראה העור, מכיוון שהם מהווים את מקור התזונה העיקרי לנוגדי חמצון, והם מגנים על העור מנזקי החמצון המואצים הנגרמים בשל חשיפה לשמש, עישון, זיהום אוויר ומחלות כרוניות. להאטת תהליך ההזדקנות של העור מומלץ לצרוך בעיקר פירות הדר העשירים בוויטמין C, האחראי על ייצור קולגן.

גורמים נפשיים

גם המצב הנפשי עלול להשפיע על הזדקנות העור; דחק (סטרס) גורם להפרשה מוגברת של הורמונים כגון קורטיזול ואדרנלין, והם בתורם מזרזים מגוון תהליכים המשפיעים על הזדקנות העור, כגון פגיעה ברקמות החיבור, השמנה בפנים, פגיעה בצפיפות העצמות ועוד.

דיכאון ממושך משפיע על הזדקנות העור בכמה דרכים. נמצא כי תקופות ארוכות של תחושות עצב וייאוש מקצרות את הטלומרים, המבנים השוכנים בגרעיני התאים ושומרות על תוחלת החיים של התאים, ובשל כך מקצרת את חיי המטען הגנטי בתאי הגוף, מזרזת את הזדקנותם ואת מותם. קיצור חיי הטלומרים משפיע במיוחד על רקמות שקצב התחלקותן הוא מהיר, בהן רקמות העור והשיער.

בנוסף לכך, גם דיכאון, כמו דחק, גורם להפרשה מוגברת של הורמונים אופייניים. זאת ועוד, דיכאון מתאפיין גם בהזנחה אישית, תזונה לקויה ומחסור בשינה, וגם גורמים אלו מזרזים את הזדקנות העור.

להורמון הגדילה תפקיד חשוב בחידוש רקמות הגוף, בהן רקמות העור, והוא מופרש רק בזמן שנת לילה רציפה, בשלב המכונה שנת החלום. לפיכך, מחסור בשעות שינה משפיע על הזדקנות עור הפנים במידה ניכרת.

שימוש מוגזם בשרירי הפנים

אמרו לכם פעם שאם תקמטו את המצח יותר מדי יישארו לכם קמטים? ובכן, יש אמת באמירה הזו. אנשים הנוטים להשתמש שימוש מוגזם בשרירי הפנים תוך כדי שיחה (נטייה נרכשת, שלרוב נלמדת עוד בילדות באמצעות חיקוי הבעות הפנים של ההורים), יסבלו מהזדקנות מוקדמת של מראה הפנים. כך למשל, כיווץ חוזר ונשנה של הגבות להבעת זעף או הרמת הגבות וקימוט המצח גורמים לשרירי ההבעה לגדול ולהתקבע מתחת לעור ולהיחרץ בעור כבר בשנות העשרים המאוחרות.

 

נכתב על ידי ד”ר אודי בר ופורסם בנוסח שונה באתר YNET בתאריך 11.09.2013

לינק: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4427333,00.html

 

Go Top