×

רדיקלים חופשיים

כעת משלמדנו עד כמה מסוכנים לבריאותנו אותם רדיקלים חופשיים בואו ונראה כיצד גופנו מתגונן כנגדם …
לגופנו מנגנוני הגנה, המורכבים ממערכת מורכבת של נוגדי חמצון, שכל תפקידה הוא לנטרל את הרדיקלים החופשיים בטרם הם פוגעים בממברנות התאים שלנו, חומצות הגרעין, ומבנים תוך תאיים נוספים. אותם נוגדי החמצון הם גם אלה אשר מונעים מהקולסטרול הרע שלנו, ה- LDL מלשקוע על דפנות כלי הדם שלנו בצורה של רבדים טרשתיים.
מערכת נוגדי חמצון זו, מורכבת מאנזימים, כדוגמת סופר אוקסיד דיסמוטז וגלוטטיון פר אוקסידז, וויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו ומרכיבים נוספים.
נוגדי חמצון אלה, למעשה מקריבים את עצמם בכך שמנטרלים את מטענו החשמלי העודף של הרדיקל החופשי ובכך מונעים את פגיעתו ברקמותינו.
למספר וויטמינים ומינרלים תפקיד בניטרולם של הרדיקלים החופשיים. חלקם בדרך עצמאית וחלקם חובר למערכות נרחבות יותר. למשל, נחושת, מגנזיום וסלניום הם מינרלים החוברים לאנזימים המנטרלים רדיקלים חופשיים.
וויטמין E וויטמין C, כמו גם בטא קרוטן, משמשים כנוגדי חמצון ישירים ואינם תלוים במרכיבים נוספים לשם נטרולו של מטען הרדיקל החופשי. רמות חסר של גורם תזונתי זה או אחר, מורידים את יכולתו של גופנו לנטרל את הרדיקלים החופשיים, אם בדרך ישירה של הפחתה בנוגדי החימצון ואם בדרך של הפחתה בייצור האנזימים נוגדי החמצון. למשל, למרות שצריכה סבירה של מינרלים כדוגמאת, נחושת, מגנזיום ואבץ מספיקה לייצור כמויות תקינות של האנזים נוגד החמצון “סופר אוקסיד דיסמוטז” תוספת שלו בצורת תוסף מזון, מעלה את פעילותו הביולוגית ומפחיתה נזק הנגרם מרדיקלים חופשיים.
נוגדי חמצון, אינם מגיבים רק לרדיקלים חופשיים, הם גם מגיבים בינם לבין עצמם ולמעשה פעילים ביצירת אפקט סינרגיסטי המעלה את יעילותם כנוגדי חמצון. למשל, וויטמין C ממחזר וויטמין E, לאחר שזה ניטרל רדיקל חופשי ובכך למעשה מכשיר אותו לנטרל רדיקל נוסף. וויטמין E גם עובד בסמיכות רבה למינרל סלניום, סלניום עוזר בנטרול רדיקלים אשר “פוספסו” על ידי הוויטמין ומאפשר את ניטרולם.
צריכת יתר של שומן רב בלתי רווי, כמו למשל שמנים צמחיים, מזונות מטוגנים, או רטבים עשירים לסלט, מעלים את תצרוכת הגוף בגורמי מזון העשירים בנוגדי חמצון.
נסו לדמיין מעין שתי כפות מאזניים. בכף אחת שימו את מיני המזונות המהווים מקור נכבד לרדיקלים חופשיים (כמפורט למעלה), ובכף השניה שימו את מיני המזונות העשירים בנוגדי חימצון, כדוגמת פירות וירקות טריים. ככל שתוכלו למלא את אותה כף המאזניים הנושאת את המאכלים העשירים בנוגדי חמצון וככל שהכף השניה תהיה דלה יותר, כך ייטב לבריאותכם!
דיאטות העשירות בנוגדי חמצון מוכרות כיום בקרב החוקרים כדיאטות המסוגלות להפחית משמעותית את הסיכון ללקות במספר רב של מחלות. בינהן, סרטן, קטרקט ואפילו הזדקנות מוקדמת!
הצורך בנוגדי חמצון תזונתיים עולה עם גורמים נוספים כמו למשל: זיהום אוויר, קרינה, תזונה לא מאוזנת, עישון סיגריות, צריכת יתר של שומן מהחי, וכן בתהליכים דלקתיים.

זהו לבינתיים,אני מקווה שכל אחד מכם יחשוב לרגע על המאזניים הפרטיים שלו ויחשוב האם הוא מקבל מספיק נוגדי תזונה במזונו.
באיגרת הבאה אספר לכם כיצד בדיוק נוגדי החמצון מגנים על כל הדם שלנו וכיצד ביכולתו של וויטמין אחד קטן להציל את לבנו!

בברכת אכילה נבונה,
ד”ר אודי בר.

Go Top