מסלול טיפול לנשירת שיער בגברים
הגורמים לנשירת שיער אצל גברים
קרחת ושיער דליל הן בעיות נפוצות מאוד בגברים ישראלים. קצב איבוד השיער וגיל הופעתו של שיער דליל משתנים אמנם בהתאם לנטייה גנטית תורשתית, אבל עד לגיל השיבה מופיעים תהליכים קרחתיים כמעט בכל הגברים.
המנגנון הביולוגי הגורם להופעת קרחת בגברים
המנגנון האופייני והסיבה הנפוצה ביותר להופעת קרחת בגברים הוא מנגנון הורמונלי שביסודו מצוי אנזים (5-אלפא-רדוקטאז) הקיים בעור הקרקפת וההופך את הורמון הטסטוסרון (המיוצר באשכים) לנגזרת פעילה שלו – DHT. בגברים בעלי נטייה גנטית, גורם הורמון ה- DHT להרס מתמשך של זקיקי השיער בפסגת הקרקפת עד לאובדן היכולת להצמיח שיער טרמינלי (שיער טרמינלי הוא שיער אמיתי ועבה) ונותרת רק שיערה פלומתית דקה ובלתי נראית כמעט לעין – קרחת.
פריצת הדרך הטיפולית
דר’ אודי בר, שהקדיש את עבודת הדוקטורט שלו במסגרת בית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב להקרחה מהטיפוס הגברי והיה מהחוקרים שהביאו לפיתוחה של תרופת הפרופסיה, היה גם המגלה הראשון בעולם של יעילותו של הצמח סו פלמטו (דקל ננסי) בעיכוב פעילותו של האנזים 5-אלפא- רדוקטז כבר בשנות התשעים. לעיון ברישום תגליתו של דר’ אודי בר הקישו כאן (קובץ אקרובאט) . עיקרון הטיפול בנשירת שיער בגברים מבוסס מאז ועד ליום זה על עיכוב פעילותו של האנזים 5- אלפא- רדוקטז ובכך להביא להפחתת רמותיו של הורמון ה- DHT בקרקפת. כיום ידוע ומוסכם כי ניתן בד’כ להשיב לפעילות פיזילוגית מלאה את זקיקי שיער עד לעשור לאחר תחילת הופעתו של התהליך הקרחתי.
מסלול הטיפול בקרחת ובשיער דליל בגברים
במסגרת הטיפול בקרחת ושיער דליל בגברים הנמשך על פני מספר מפגשים, מתאים דר’ בר באופן אישי למטופלים בהתאם לגילם וקצב נשירת השיער תוספי תזונה ומיצויים צמחיים שונים ומגוונים שנתגלו כולם במהלך השנים האחרונות כמעכבי ייצורו של הורמון ה-DHT במנגנונים שונים. הטיפול אינו גורם לפגיעה ברמות הטסטוסרון החופשי בדם ואינו כולל השימוש בתרופה- פרופסיה. במסגרת הטיפול בנשירת שיער בגברים מבוצעות גם בדיקות דם מדוקדקות במהלך כל הטיפול על מנת לגלות סיבות משניות לשיער דליל ומתנהל מעקב רציף ומתועד של צילומי תקריב אחר התעבות השיער והתמלאותם של מפרצים וצמצום קוטרה של קרחת.