×

איפור מזיק: תופעות הלוואי של מוצרי הקוסמטיקה

 

פריחות, גירודים, קשיי נשימה, אובדן שיער ואפילו מוות – כל אלו עלולים להיגרם כתוצאה משימוש במוצרי טיפוח ובישום שכולנו נוהגים להשתמש בהם מדי יום. מה חשוב לדעת על האלרגיות שעלולות להסתתר על מדפי היופי והפארם?

ד”ר אודי בר

פורסם: YNET

קישור לכתבה באתר YNET

אלרגיה היא תגובה פתאומית וסוערת של מערכת החיסון למרכיבים שאינם מזיקים לנו בד”כ, ושבחלקם הגדול נמצאים בשימוש נפוץ סביבנו. התגובה האלרגית באה לידי ביטוי בשלל תגובות גופניות, החל מתפרחות עור, גרד ונפיחות מקומית ועד קשיי נשימה וחנק.
התפתחות של התופעות הללו, במיוחד גירויים ואדמומיות בעור, עשויים לרמוז כי אנו מפתחים אלרגיה לתכשיר בו אנו משתמשים לראשונה או אפילו באופן קבוע. חשוב לזכור כי לתגובה אלרגית נטייה להחריף עם המשך החשיפה, ותגובה אלרגית חמורה עלולה אף להוביל למוות.

10 עובדות שחשוב לדעת על תגובות אלרגיות וקוסמטיקה:

1. החשוד המיידי: חומרי הבישום

החשוד המיידי. מתוך מגוון המרכיבים השונים שעלולים לגרום לאלרגיה וקיימים במגוון מוצרים קוסמטיים לטיפוח עור הפנים והגוף – הבישום נחשב לאלרגן הנפוץ מכולם.

2. חשודים נוספים: קרמים, מטליות לחות וסבונים נוזליים

מוצרי הקוסמטיקה וההיגיינה האישית בהם אנו משתמשים מדי יום מכילים את המספר הגדול ביותר של האלרגנים – מחוללי התגובה אלרגית, בסביבתנו הקרובה.

3. האלרגיה יכולה להופיע במקום אחר מזה שבא במגע עם החומר

אלרגיה עלולה להתלוות גם לשימוש בבשמים ואפטר שייב, ולהופיע לעתים תכופות דווקא באזורי הגוף המרוחקים ממקום הזלפת הבושם או האפטר שייב, ובד”כ במקומות רגישים כמו עור הטבור ואיברי המין. התגובה האלרגית באה לידי ביטוי במרבית המקרים בגירוי ואדמומיות בעור וחולפת רק מספר ימים לאחר הפסקת הבישום.

התגובה עלולה להופיע גם באזור בגוף שמרוחק מנקודת ההזלפה(צילום: shutterstock)

4. אלרגיה למוצרים לטיפוח השיער עלולה לגרום לאיבוד השיער לצמיתות

אלרגיה למוצרים לעיצוב וטיפוח השיער, לרבות מרככי שיער ומסכות, עלולה להופיע קודם דווקא על הצוואר. עור הצוואר דק ועדין יותר מעור הקרקפת וקצות השיער המתחככים בו מעוררים את התגובה האלרגית הראשונה (גירוי מקומי) שעם המשך השימוש בתכשיר עלולה להחריף ולפגוע גם בקרקפת – לעתים עד כדי הצטלקות ואיבוד שיער לצמיתות.

5. צבעי שיער בהירים בטוחים יותר מכהים

צבעי שיער כהים עלולים לגרום לתגובה אלרגית באחוזים גבוהים יותר מצבעי שיער בהירים, ובניגוד למה שנהוג לחשוב, דווקא הבהרת השיער באמצעות מי חמצן ואבקת הבהרה נחשבת לפעולה הכרוכה במספר האלרגנים הקטן מכולם.

6.PPD הוא גורם האלרגיה המרכזי בצבעי השיער

המרכיב הנחשב כיום למחולל האלרגיה הנפוץ ביותר הוא PPD, רכיב הפיגמנט בצבעי השיער שתפקידו למנוע את דהיית הצבע ושנמצא ברבים מצבעי השיער הביתיים והמקצועיים, גם אלה שנקראים “טבעיים”. כך שאם פיתחתם אלרגיה לצבע השיער שלכם, חפשו צבע אחר שאינו מכיל את החומר.

7. יכולה להיות תגובה אלרגית חדשה לחומר ותיק

תגובה אלרגית לתכשיר קוסמטי או לצבע שיער, ממש כמו לתרופות, עלולה להופיע לפתע גם לאחר שימוש ממושך ובטוח במשך שנים רבות.

8. מערכת החיסון לעולם אינה שוכחת

מהרגע שבו הגוף יצר תגובה אלרגית לתכשיר או תרופה, כל חשיפה נוספת תגרור תגובה אלרגית גם אם חלף זמן רב מהחשיפה הראשונה. בכל חשיפה נוספת התגובה החיסונית תהיה סוערת יותר, עד לכדי מצבים המסכנים חיים.

אלרגיה לצבע? חפשו מוצרים ללא PPD(צילום: shutterstock)

9. אלרגיה יכולה לצוץ בכל גיל

למרות התפיסה המקובלת בקרב אלרגולוגים (רופאים העוסקים בטיפול באלרגיה), מחקרים מראים כי תגובות אלרגיות עלולות להופיע בכל גיל, גם בגיל המבוגר והקשיש. כך שפעמים רבות גירויי עור קשים המאובחנים בטעות כנגרמים מיובש של העור המבוגר, למעשה מבטאים תגובה אלרגית הניתנת להקלה רק עם הסרת הגורם.

10. עיסוק בקוסמטיקה – סיכון גבוה לאלרגיה

על פי נתוני משרד התמ”ת, המקצוע הכרוך בסיכון הגדול ביותר לפתח תגובות אלרגיות הוא מקצוע הקוסמטיקה מאחר שהוא כרוך בחשיפה אינטנסיבית לחומרים כימיים. חלק מן העוסקים בקוסמטיקה מגיעים למצב חמור כל כך עד כי הם מפתחים רגישות משנית אפילו למים.

הכותב הוא מומחה לעיכוב תהליכי הזדקנות

Go Top