חומצה היאלורונית ותרומתה לבריאות ולמראה העור
חומצה היאלורונית מיוצרת בגוף באופן טבעי ואפשר להשתמש בה במגוון דרכים כדי לשפר את בריאותנו ואת מראה העור. בכתבה שלפניכם ד”ר אודי בר מסביר על החומצה ההיאלורונית ועל כל הדרכים היעילות להשתמש בה ברפואה האסתטית, בתעשיית הקוסמטיקה וברפואה הכללית.
מהי חומצה היאלורונית?
חומצה היאלורונית היא חומר יחיד במינו. החומצה ההיאלורונית מיוצרת באופן טבעי בגוף האדם ואצל בעלי החיים בצורת ג’ל סמיך. היא מולקולת ענק המורכבת מהמון אטומים והיא נוטה לחבור למולקולות דומות לה וכך ליצור מבנה אטומי גדול שיכול לספוח אליו כמות עצומה של מים. בשל תכונה זאת היא ממלאת תפקיד מרכזי בשמירה על רקמת העור, העיניים והמפרקים.
הסגולות הרפואיות של החומצה ההיאלורונית מוכרים לרפואה מזה מספר שנים, ובכל שנה מתגלים עוד ועוד שימושים חדשים בה. אחד השימושים הנפוצים בחומצה ההיאלורונית היא בעיכוב תהליך ההזדקנות של העור ויש רבים הרואים בה התגלמות המונח “מעיין הנעורים”.
איך משפיעה החומצה ההיאלורונית על הזדקנות העור?
החומצה ההיאלורונית נמצאת ברובה בעור ובעיניים; כמות גדולה של חומצה היאלורונית יש גם בחלל המפרקים. עם הגיל, פוחתת כמות הייצור של החומצה ההיאלורונית והירידה הזו מתבטאת בכמה מההיבטים האופייניים ביותר של תהליך ההזדקנות, בהם התקמטות העור ושחיקת הסחוסים.
תפקיד החומצה ההיאלורונית הוא להגן על העור, לרפד אותו ולמנוע ממנו להיפצע. ככל שיש ריכוז גבוה יותר של חומצה היאלורונית בין התאים, כך ייראה העור צעיר, תפוח וחלק יותר, וכן יהיה בעל לחות מאוזנת ונטייה להחלים במהירות מפציעות ומזיהומים.
החומצה ההיאלורונית הנמצאת במפרקים משמשת נוזל סיכה בין סחוסי המפרקים, ומונעת מהם להיפגע בתנועה או בשל נשיאת משקל הגוף. בנוסף, החומצה ההיאלורונית היא הרכיב העיקרי בגלגל העיניים והיא אחראית לצורתו האופיינית.
בשנים האחרונות נעשתה החומצה ההיאלורונית נפוצה יותר בשימושים רפואיים וקוסמטיים. עד לסוף שנות התשעים יכלו להפיק אותה רק מן החי (מכרבולות של תרנגולות), ובגלל איכותה הירודה וריבוי האלרגנים המצויים בה מיעטו להשתמש בה. מאז התחילו להפיק חומצה היאלורונית שלא מן החי (לרוב באמצעות תרביות חיידקים), הייצור שלה נעשה נקי וטהור יותר, והיא אינה מכילה שרידי חלבונים או רעלנים.
במקביל, התגלו בשנים האחרונות סגולות נוספות של החומצה ההיאלורונית. למשל, נמצא כי היא משמשת נוגדת חמצון יעילה וחיונית להולכת מסרים בין-תאיים, התחלקותם ונדידתם, תפקיד חיוני בהתחדשות הרקמות.
10 שימושים בחומצה היאלורונית ברפואה ובקוסמטיקה:
1. הגנה על המפרקים ומניעת שחיקה
שחיקת הסחוסים היא תהליך ניווני האופייני לגיל מבוגר. עם העלייה בגיל, מואטת פעילותם של התאים הפיברובלסטיים, תאים מיוחדים האחראיים על התחדשות רקמת הסחוס ועל ייצור החומצה ההיאלורונית. בשל כך מתחיל תהליך פרוגרסיבי של שחיקת סחוסים שיכול להגיע עד דלקת מפרקים ניוונית (אוסטאוארטיטיס או בקיצור, O.A). רוב הקשישים סובלים משחיקת סחוסים ומדלקת מפרקים ניוונית במידה מסוימת. אנשים בעלי עודף משקל או כאלה העוסקים בהרמת משקולות וריצה יכולים לסבול מתופעות אלו בגיל צעיר יותר.
הזרקה של חומצה היאלורונית לחלל התוך-מפרקי נחשב לטיפול יעיל ומידי בשחיקת סחוסים. באמצעותו אפשר להקל על תנועת המפרק, להפחית את סימני הדלקת במפרק ולהקטין את החיכוך ואת הפציעה הנמשכת של סחוסי המפרק. כך, מושגת הקלה דרמטית בכאבים ובטווח התנועה.
טיפול בחומצה היאלורונית לרוב משמש במקרים מתקדמים של דלקת מפרקים ניוונית, והוא מאפשר לדחות ניתוחים להחלפת המפרק הפגוע במפרק תותב למשך זמן ארוך. מאחר שהחומצה מתכלה ומתפרקת בגוף, יש צורך לחזור על טיפולי הזרקה התוך מפרקית של החומצה היאלורונית אחת לכמה חודשים.
2. מילוי קמטים באמצעות חומצה היאלורונית
כיום אחד השימושים הידועים והפופולריים ביותר של החומצה ההיאלורונית שייך לרפואה האסתטית: מילוי קמטים והאטת תהליכי ההזדקנות של העור. באמצעות הזרקה מקומית ונקודתית של חומצה היאלורונית אפשר למלא קמטים, לתקן סימני גיל נוספים במהירות ובצורה בטוחה יחסית. בזכות תכונות אלו הפכה החומצה ההיאלורונית לכלי יעיל ומרכזי בתחום האנטיאייג’ינג.
כיום ניתן להפיק חומצה היאלורונית במגוון מרקמים ודרגות וצמיגות ולהתאים את תכונות החומצה ההיאלורונית לשימושים השונים. לדוגמה, חומצה היאלורונית צמיגית ודחוסה משמשת למילוי קמטים עמוקים, ולעומתה החומצה ההיאלורונית הדלילה יותר, בעלת המרקם התחוח, תשמש להחלקת קמטוטים עדינים ולעיצוב ולמילוי שפתיים.
בנוסף להבדלים אלו, החומצה ההיאולורונית יכולה לשהות בעור למשך פרקי זמן משתנים. אם החומצה ההיאלורונית נשארת בעור במשך זמן רב עד שהיא נספגת על ידי הרקמות, כך תוצאות ההליך האסתטי יהיו ארוכות וממושכות יותר.
3. הוספת נפח ללחיים ולסנטר באמצעות חומצה היאלורונית
אחד הגורמים העיקריים להזדקנות הפנים הוא ירידה בכמות השומן התת-עורי בפנים ובאלסטיות של העור. במקרים רבים השינויים האלה מלווים בשינויים בגולגולת הנגרמים בשל ירידה בצפיפות העצם או איבוד שיניים, והשילוב בין שתי תופעות אלו מוביל לאיבוד המבנה האופייני והקלאסי של הפנים.
למשל, אחד מסימני הגיל הבולטים ביותר מתבטא בנסיגה במיקום פסגות הלחיים ואיבוד נפחן. במקרים רבים, עם הגיל נסוג גם הסנטר ומראהו המעוצב של קו הלסת אובד. עד לא מזמן היה נהוג להשתמש בשתלי סיליקון תת-עוריים כדי להשיב את פסגות הלחיים למקומן בתהליך ניתוחי מורכב הנושא סיכונים רבים.
כיום מרבים להשתמש בחומצה היאלורונית בעלת מרקם צפוף וצמיגי כדי להשיב את מבנה הלחיים ואת נפחן למצבן המקורי. הזרקת חומצה היאלורונית לפסגות הלחיים היא הליך קל יחסית המאפשר ליצור קימורים חדשים וגבוהים יותר לעצמות הלחיים, או להדגיש את הלסת ולעצב את הסנטר.
טיפולי הזרקת חומצה היאלורונית למילוי הלחיים מעניקים תוצאות אסתטיות העמידות לפרק זמן ממושך הנע ברוב המקרים בין שנה לשלוש שנים, תלוי באיכות החומר ובמאפייניו.
4. שימוש בחומצה היאלורונית בתעשיית הקוסמטיקה
חומצה היאלורונית בעלת משקל מולקולרי קטן נעשתה לאחרונה רכיב מרכזי בתעשיית הקוסמטיקה העולמית. בעבר נטען כי מריחת חומצה היאלורונית על פני העור החיצוניים אינה יעילה מכיוון שהמולקולות (החלקיקים) שמהן בנויה החומצה ההיאלורונית גדולים מדי לחדור את פני האפידרמיס. אבל בשנים האחרונות פותחו חומצות היאלורונית המבוססות על מולקולות קטנות יותר, והן משפרות שיפור ניכר את יכולתו של העור להכיל מים, וכתוצאה מכך משפרות את מראה העור באופן ברור ונראה לעין. כיום, רבים מתכשירי הסרום הקוסמטיים, הקרמים ותחליבי הלחות המתקדמים מבוססים על שיעור גבוה של חומצה היאלורונית.
מכיוון שחומצה היאלורונית היא רכיב יקר מאוד יחסית לרכיבים אחרים הנמצאים במוצרי הקוסמטיקה, מומלץ להבחין במיקומה ברשימת הרכיבים המופיעים על האריזה של התכשיר הקוסמטי. ככל שהיא תופיע במיקום התחלתי יותר, כך יובטח שהיא תופיע בריכוז משמעותי ויעיל בתכשיר, ולהפך: אם היא מצוינת בסוף הרשימה, אחרי רכיבי הבישום וחומרי השימור, כנראה שהתכשיר מכיל את החומצה בריכוז נמוך, והשפעתה לא תורגש.
5. הזרקה של טיפות חומצה היאלורונית לעומק להצערת העור
לחומצה היאלורונית בעלת מרקם תחוח תהיה יכולת גדולה במיוחד לאגור מולקולות מים ולהחזיק אותן ברקמות העור העמוקות. בשל תכונות אלו ניתן להשתמש בחומצה היאלורונית מסוג זה כדי להצעיר את העור באמצעות הזרקה טיפתית צפופה על פני שטחי עור נרחבים.
איברי גוף חשופים, בהם אזור המחשוף, הצוואר, גב כפות הידיים וכמובן עור הפנים, נוטים לעבור תהליך הזדקנות המתאפיין בהידלדלות הרקמה, פגיעה במאזן הלחות שלה ושינוי בגוון העור ומרקמו.
בשנים האחרונות נמצא שאפשר להצעיר את מראה העור במידה משמעותית באמצעות הזרקה טיפתית וצפופה של חומצה היאלורונית מסוג זה לשכבות ההיפודרמיס העמוקות ביותר, השוכנות מתחת לרקמת הדרמיס. באמצעות הליך זה אפשר להפקיד טיפות מדודות של חומצה היאלורונית במעמקי העור, והן ימשיכו לאגור אליהן עוד מולקולות מים וימשיכו לשפר את מראה העור ולחדש את נעורי הרקמה.
כיום, מקובלת ההנחה שהחומצה ההיאלורונית אחראית גם על נטרול הרדיקלים החופשיים, על התחלקות התאים ונדידתם. בשל כך, יש ביכולתה להאט את קצב ההזדקנות האמיתי של הרקמה שהיא מוזרקת אליה.
הצערת רקמת העור מתחרשת רק בעקבות הזרקה טיפתית נרחבת ולא באמצעות הזרקות מקומיות למילוי קמטים. הטיפול של הזרקה טיפתית של חומצה היאלורונית במידת הצמיגות המתאימה מורכב מסדרה של 2–3 טיפולים, ועליהם יש לחזור בתדירות של פעם בשנה-שנתיים.
6. מזותרפיה
מזותרפיה הוא טיפול קוסמטי שבו מזריקים חומצה היאלורונית מתאימה הזרקה שטחית מאוד, ברמת האפידרמיס. הטיפול מבוצע על ידי קוסמטיקאית, ולרוב יש לחזור עליו מדי כמה שבועות או חודשים. הטיפול משפר ברמה ניכרת את היכולת שכבות העור העליונות לאגור מולקולות מים.
טיפול זה אמנם לא משפיע על תהליכי ההזדקנות הממשיים הקורים ברקמות העור העמוקות, אבל הוא יכול להשפיע לטובה על מראה העור, ולו השפעה זמנית בלבד. את הטיפול ניתן לעבור בפנים ובחלקי גוף שונים.
7. זירוז החלמת פצעים
בשנים האחרונות נערכו מספר מחקרים שהצביעו על תרומתה של החומצה ההיאלורונית להחלמת פצעים ולטיפול בפגיעות עור נרחבות. בשל יכולתה של החומצה ההיאלורונית לנטרל את מרבית תגובות החמצון שמייצרת המערכת החיסונית של הגוף בעקבות פציעה ובשל תרומתה לנדידת תאים והתחלקותם, נמצא כי מריחת תכשירים המכילים ריכוז גבוה של חומצה היאלרונית מזרזת את החלמת הפצעים.
8. חומצה היאלורונית ברפואת עיניים
כאמור לעיל, הריכוז הגבוה ביותר של חומצה היאלורונית נמצא בגלגל העין. למעשה, החומצה ההיאלורונית מעניקה לעין את המבנה האופייני לה, ואם היא נפגעת או נפצעת – איכות הראייה עלולה להיפגע.
כיום נהוג להשתמש בחומצה היאלורונית בניתוחים לשחזור גלגל העין לאחר פציעה וכן בניתוחים לתיקון קרנית והחלפתה. חומצה היאלורונית משמשת גם רכיב עיקרי בטיפות עיניים המשמשות להקלה על תסמונת העין היבשה, תופעה נפוצה הנגרמת בגלל הגיל, שינויים הורמונליים או שימוש ממושך בעדשות מגע. במקרים מסוימים, עיניים יבשות יכולות להצביע על מחלות אוטואימוניות.
טיפות עיניים המבוססות על חומצה היאלורונית מקלות הקלה מיידית על תחושת היובש ועל חוסר הנוחות בעיניים, ובו זמנית הן מצמצמות את תהליכי הדלקת בקרנית ואף משפרות את הראייה שנפגעה בגלל היובש הממושך.
9. טיפול בחומצה היאלורונית בעור הקרקפת במוצרי שיער
תהליכי ההזדקנות המתרחשים בכל רקמות הגוף מגיעים גם אל עור הקרקפת וגורמים לו להתייבש. בשנים האחרונות, הוכרה החשיבות של בריאות עור הקרקפת ותפקידה בזירוז תהליך צמיחת השיער והקטנת הסיכון להופעת גירויי עור וקשקשת בעקבות יובש קיצוני. במקביל יצרני קוסמטיקה מובילים בעולם החלו לשלב חומצה היאלורונית בתכשירים לטיפוח ממוקד של עור הקרקפת.
כיום, תכשירים רבים לטיפול בעור הקרקפת, בהם שמפו, מסכות ותכשירים טיפוליים ייחודיים, מכילים חומצה היאלורונית כמרכיב עיקרי, והם מביאים להקלה על תחושות של יובש וגירויי עור חיצוניים בעור הקרקפת.
עם זאת, יש לציין כי טרם נחקרה לעומק השפעתה של החומצה ההיאלורונית על גוף השערות עצמן. לכן, נראה שכדי לטפל את גו השערה יש להשתמש דווקא בשמנים צמחיים העשירים בסטרולים בהם שמן ארגן או שמן קוקוס.
10. מוצרי איפור בריאים המבוססים על חומצה היאלורונית
השימוש החדשני ביותר בחומצה ההיאלורונית מתרחש בתחום פיתוח מוצרי האיפור. מכיוון שמבנה החומצה ההיאלורונית הוא כשל ג’ל שקוף ונטול שומן לגמרי, כיום משתמשים בה כבסיס לתכשירים איפור רבים בהם מייק אפ, אבקות פודרה ושפתונים.
תכשירי איפור המכילים כמות ניכרת של חומצה היאלורונית (כמצוין ברשימת הרכיבים של התכשיר) מונעים התפתחות של יובש בעור האופייניים לשימוש בתכשירי איפור מבוססי טלק או סיליקה. תכשירי איפור אלה לא רק מייבשים את העור אלא גם נוטים ליצור מראה אטום המדגיש דווקא קמטוטים ופגמים בעור.
שימוש בחומצה היאלורונית נפוץ בעיקר בשפתונים, ובזכותה השפתונים מספקים תחושת לחות ממושכת יותר, מראה מבריק ובכמה מהשפתונים אף התפחה זמנית של השפתיים בשל התוספת של החומצה ההיאלורונית.
פורסם בנוסח שונה באתר YNET בתאריך 17.11.13
קישור לכתבה המקורית: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4452866,00.html