×

DHEA – אבי ההורמונים

DHEA – הוא קיצור שמו של אב הורמון (פרוהורמון) בעל מבנה מולקולרי גדול שממנו הגוף יוצר לפי צרכיו, הורמוני מין קצרים יותר- בינהם טסטוסרון (הורמון המין הזכרי) ומספר סוגי אסטרוגנים(הורמון המין הנשי).

שמו המלא של DHEA הוא: דיהידרואפיאנדוסטרון. הורמון ה-DHEA מיוצר בבלוטות האדרנל בשפע בגיל צעיר ורמותיו בדם הן גבוהות .

DHEA וגיל המעבר בנשים

בקרב גברים מגיל 35 ובנשים החל מגיל 40 -45 ואילך, הולכת ומופיעה ירידה תלולה בייצורו הנמשכת עד לרמות אפסיות ממש בגיל המבוגר.

לאחרונה אושר השימוש בהורמון DHEA על ידי ה-FDA האמריקאי להקלה בנשים הסובלות מתסמיני גיל המעבר הכוללים דכדוך וירידה בליבידו, והוא נחשב בטוח יותר מאסטרוגן בכל הנוגע לממאירות גניקולוגית.

DHEA וגיל המעבר בגברים

גיל המעבר בגברים -אנדרופאוזה, הכרוך כאמור בירידה ברמות ה- DHEA בדם כולל תסמינים אופייניים כגון השמנה מרכזית, ירידה בכושר הגופני ובתחושות החדווה והסיפוק האישי, לצד עלייה ברמת החרדה וירידה בליבידו ופגיעה בתפקוד המיני.

בגברים הסובלים ממחסור בהורמון תוספת שלו משמשת מזה מספר שנים כאחד מכלי הטיפול המרכזיים להקלה על תסמיני גיל המעבר בגברים.

DHEA ודיכאון בנשים

מחקרים הדגימו עוד כי בנשים הסובלות מרמות חסר מובהקות של DHEA בכל הגילים, מתן תוספת שלו הביאה להקלה על תסמיני חרדה ודיכאון בדומה לזו המושגת לאחר שבועיים של נטילת כדורים נוגדי דיכאון מסוג SSRI, כמו פרוזק למשל, אך ללא תופעות הלוואי האופייניות.

ניתן לבצע כיום בדיקות דם להערכת רמותיו במסגרת סל הבדיקות בכל קופות החולים.

במטופלות ומטופלים אשר בקרבם זוהתה רמה נמוכה של הורמון ה- DHEA ניתן להעלות רמותיו בדם באמצעות נטילת תוספת שלו כתרופה.

DHEA והייצר המיני בגברים ונשים

תוספת של DHEA בקרב גברים וגם נשים כאמור שאובחנו כלוקים במחסור שלו, מעלה בין היתר את הליבידו (הייצר המיני) כמו גם תחושת החיות ומצב הרוח. המינון היומי של תוספת ההורמון נקבעת על סמך תוצאות בדיקות הדם וגיל המטופל או המטופלת.

היכן משיגים בישראלDHEA ? כמו במדינות אירופה גם בישראלDHEA מוגדר כתרופה המחייבת מירשם והוא נמכר רק בבתי המרקחת. עם זאת בארצות הברית ניתן להשיג ההורמון כתוסף תזונה ללא מירשם. אולם יש לדעת כי אין כל תועלת בנטילת תוספת ההורמון ללא רמות חסר שלו (המתגלות בבדיקת דם), כמו גם הפיקוח על תוספי התזונה המכילים ההורמוןDHEA (שחלקם ניתן אף להשיג באתרים שונים באינטרנט) הוא מוגבל ולעיתים רבות איכותם ומינונם שונים מהכיתוב על גבי האריזה.

יעילות הטיפול ואזהרות

ההורמון נספג היטב במערכת העיכול ומביא לעליה בבדיקות הדם לרמה המבוקשת כבר לאחר זמן נטילה קצר.

עם זאת, מאחר ועלול לגרום להחמרה בהגדלה שפירה של הערמונית-BPH , יש להתחיל וליטול אותו רק לאחר בדיקת רמות הסמן -PSA בבדיקות הדם המאשרות את תקינות לוטת הערמונית.

כמו כן למשנה זהירות רצוי גם להימנע מנטילתו בקרב נשים בעלות היסטוריה של ממאירות גניקולוגית.

בברכה
דר’ אודי בר

Go Top