מה צריך לדעת לפני טיפול בוטוקס?
טיפולי בוטוקס משמשים להחלקת קמטי הבעה בפנים. אם אתם מביטים במראה ורואים קמטי כעס בין הגבות, קמטי צחוק סביב זוויות העיניים או קמטי חשיבה במצח גם כשהפנים שלכם נחות וחסרות הבעה, אז ייתכן שבוטוקס הוא הפתרון המתאים עבורכם.
בטיפול בוטוקס מוזרק הרעלן בוטולינום טוקסין ומשתק באופן זמני את שרירי ההבעה הזעירים שבפנים, וכך מביא לטשטוש קמטי ההבעה הנחרתים בפנינו עם הגיל. הזרקת בוטוקס הוא כיום הטיפול הטוב ביותר בקמטי הבעה. אפילו טיפולי פנים מסיביים יותר, כמו מתיחות פנים או טיפולי פילינג עמוק, אינם יכולים להתחרות ביעילות של בוטוקס בהעלמת קמטי ההבעה הדינמיים בפנים.
אף על כפי כן, טיפולי בוטוקס עלולים להיות מלווים בתופעות לוואי בריאותיות או אסתטיות. אף על פי שתופעות לוואי אלו הן לרוב הפיכות, הן עלולות להימשך לפרק זמן של מספר שבועות ומומלץ להימנע מהן. אז איך להפיק את המיטב מטיפולי בוטוקס ולהימנע מסיבוכים? לפניכם שבע עצות לטיפול בוטוקס יעיל ובטוח.
7 עצות לפני טיפול בוטוקס
1. למה כדאי להתרחק מ”מסיבות בוטוקס”
מסיבות בוטוקס הוא טרנד שיובא מארצות הברית, ובו מבוצעים טיפולי בוטוקס בבתים פרטיים במהלך אירועים חברתיים לרוב גם תוך כדי שתיית אלכוהול. לכאורה בוטוקס הוא טיפול קוסמטי, אבל בפועל זהו טיפול רפואי לכל דבר ועניין, לכן קודם לטיפול יש לעבור אבחון מדויק ולוודא שאין מניעה לעבור את הטיפול, למשל בגלל היריון, הנקה או התוויות נגד אחרות כמו מחלות נירולוגיות המשפיעות על חולשת השריר או שימוש קבוע בתרופות אנטיביוטיות מסוימות או תרופות נגד דלקות מפרקים.
כמו כן, את הטיפול יש לעבור בתנאים הגייניים נאותים, לאחר חיטוי העור והכנתו לטיפול, בין היתר מכיוון שגם אם נותרו אפילו שאריות איפור באזור הטיפול הן עלולות להתקבע בעור הפנים כמו קעקוע קבוע בשל החדרת הפיגמנטים אל מתחת לעור. בנוסף, כדי להשיג תוצאות אופטימליות על הרופא לעבוד בריכוז מלא ובתנאים המאפשרים לו להעניק תשומת לב מרבית לכל מטופל.
2. תדירות הטיפול בבוטוקס
התדירות המומלצת לטיפולי בוטוקס היא פעם ב-4 חודשים. אם הטיפולים נעשים בתכיפות גבוהה מדי, הגוף עלול לייצר נוגדים נגד הרעלן בוטולינום טוקסין, והתוצאה תהיה עמידות בפני הטיפול וירידה בהשפעתו על עומק הקמטים. ככל שתקפידו על מרווחי זמן קבועים וקצובים בין טיפול הבוטוקס, כך התוצאות תהיינה טובות יותר, ועם הזמן תצטרכו לעבור טיפולי בוטוקס במרווחי זמן גדולים יותר.
זאת ועוד, ייתכן שיעבור פרק זמן של עד כשבועיים עד שהשפעת הטיפול בבוטוקס תבוא לידי ביטוי במראה הפנים. לפיכך, אין לעבור טיפול נוסף בפרק הזמן הזה. הזרקה נוספת של בוטוקס בטרם הושגו התוצאות הסופיות עלולה לגרום לשיתוק יתר של השרירים ולפגוע במראה הפנים.
אם קמטי המצח או קמטי הזעף שבין הגבות עמוקים מדי ואינם נעלמים לאחר הטיפול הראשון בבוטוקס, מומלץ להמתין כמה חודשים עד לטיפול הבא מכיוון שהעור המקומט יחליק בהדרגתיות בפרק זמן זה. הסיבה לכך היא שמבנה הרקמה של קמטים עמוקים דומה לזה של צלקות, לכן שרידי הקמטים צפויים להישאר בעור למרות תגובה תקינה לטיפול בוטוקס והרפיית השריר.
לא מומלץ “להילחם” בקמטים אלו באמצעות טיפולי בוטוקס תכופים ובמינונים גדולים. מראה הקמט ישתפר במשך הזמן, ואילו החלשת יתר של השרירים תגרום לפנים להיראות עייפות, שמוטות ואף לחשוף את כישלון הטיפול.
3. מנוחה לאחר טיפול בוטוקס
כדי להגיע לתוצאות טובות, על הרופא המטפל לבחור בקפידה את השרירים הזעירים בפנים שאליהם יוזרק בוטוקס. אם בשעות הראשונות שלאחר הטיפול יבצע המטופל פעילות גופנית כמו שחייה או ריצה או יעסה את אזור הטיפול, הוא עלול לגרום לרעלן בוטולינום טוקסין להתפשט לאזורים נוספים בפנים ולשתק אותם, והתוצאה עלולה להיות לא אסתטית.
4. הגיל המקסימלי לטיפולי בוטוקס
טיפול בוטוקס אינו מומלץ בגיל 65 ומעלה. הקמטים האופייניים לבני קבוצת הגיל הזאת הם בעיקרם סטטיים ונגרמים בשל היחלשות שרירי הפנים והתרופפות רקמות החיבור בעור (הקולגן והאלסטין). לפיכך, טיפולי בוטוקס מאבדים מיעילותם. זאת ועוד, הזרקת בוטוקס בגיל מבוגר עלולה להדגיש את נסיגת קווי המתאר של הפנים, וכן היא כרוכה בסיכונים גדולים יותר לתופעות לוואי אסתטיות לא מחמיאות כמו צניחה של העפעפיים, המצח או קו הגבות. בגיל 65 מעלה מומלץ לשקול טיפולי פנים אחרים להחלקת קמטים בהם טיפולי לייזר ומילוי קמטים.
5. אל תתעלמו מהגבות
טיפולי בוטוקס יכולים לשנות שינוי מהותי את מראה הגבות, את מיקומן ואת הזווית החיצונית של קשת הגבות. מאחר שמראה הגבות ומיקומן ממלאים תפקיד חשוב בהבעה הכללית של הפנים, מומלץ לתאם מראש עם הרופא את המיקום הרצוי של הגבות, ולקחת בחשבון גם שיקולי אופנה, טעם וסגנון אישיים. זכרו שמראה גבות לא טבעי עלול לחשוף את כישלון הטיפול בבוטוקס.
6. שימושים אסתטיים נוספים לטיפולי הבוטוקס
במקור שימש הבוטוקס לטיפול בילדים שנולדו עם שיתוק מוחין, אבל מאז אושר הטיפול בו להחלקת קמטים הוא משמש לעוד מגוון טיפולים אסתטיים ורפואיים. למשל, ניתן לטפל בבוטוקס לעיצוב לסת, בין היתר בקרב נשים בעלות מבנה לסת רחב היוצר מראה גברי, או בקרב גברים העוברים תהליכים לשינוי מין. עיצוב לסת באמצעות בוטוקס יכול להחליף ניתוחי לסת פולשניים הכוללים שיוף עצמות הלסת התחתונה.
בוטוקס גם יכול לעכב גם הניתוח לעפעפיים עליונים ולדחות אותו לשנים רבות. הניתוח להסרת עודפי עור מהעפעפיים עליונים הוא אמנם חיוני, אבל הוא עלול לגרום לצלקות ולתופעות לוואי אסתטיות כמו מבע עיניים פקוח מדי. שימוש נוסף בבוטוקס הוא לתיקון קפלים המופיעים לצד האף לאחר ניתוחי אף.
בנוסף לרפואה האסתטית, משתמשים בבוטוקס גם למניעת הזעה מבית השחי (בעיקר במקרים של הזעת יתר או אלרגיה לדאודורנט), ואף לטיפול במיגרנה.
7. מתי לוותר על בוטוקס?
אצל כאחוז אחד מהאוכלוסייה ישנה עמידות לרעלן בוטולינום טוקסין, והטיפול בבוטוקס אינו משתק את השרירים ואינו מביא לתוצאות הרצויות. לכן, אם עברת טיפול בוטוקס ראשון ולא ניכר שום שינוי, לא לאחר שלושה שבועות ממועד הטיפול וגם לא לאחר ביקורת והזרקה חוזרת – כנראה שאתם משתייכים לאחוז באוכלוסייה העמיד לבוטוקס. במקרה הזה, אין טעם לנסות ולעבור עוד טיפולי בוטוקס, ויהיה יעיל יותר להיעזר בשיטות אחרות להעלמת קמטים, כמו הזרקת חומרי מילוי, טיפולי לייזר וכדומה.
נכתב על ידי ד”ר אודי בר ופורסם בנוסח שונה באתר YNET בתאריך 19.06.2013
לינק: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4380504,00.html