×

שרירים בפנים– כוח העבודה נגד כוח המשיכה!

רקע

הפנים הן האיבר השרירי ביותר בגופנו.

הלחיים, ארובות העיניים, הצוואר וכמובן המצח וצידי האף, הם כולם חלקי פנים העמוסים במספר רב של שרירים המושכים ומותחים את עור הפנים לכיוונים שונים על מנת לאפשר לנו להביע את כל מיגוון הרגשות העצום הקיים במבע האנושי.

שרירי הפנים שלנו, ככל רקמת שריר אחרת בגופנו מגיבים לאימוץ והפעלה חוזרת שלהם בגדילה והתעבות, אך גם בתקצרות אורכם.

מאידך, שרירים אשר אינם מופעלים תדיר הולכים ומאבדים מכוחם והופכים לדקים יותר, רפויים ושמוטים.

השרירים והגיל

חלק מתהליך הזדקנות הפנים מבוסס בחלקו הגדול על הדימניקה המתחוללת במערכת השרירים המורכבת שיחדיו מכסה את כל פנינו כמסיכה וממשיכה ומצפה גם את הצוואר.

אחד הדברים הבולטים עם העלייה בגיל הוא ששרירים המרבים להתכווץ כחלק מתהליך היומיום השגרתי הופכים לעבים וקצרים יותר- וזו בדיוק הסיבה למשל, לקמטי החיוך מצידי העיניים המופיעים עם הגיל, גם שאנחנו לא מחייכים. השריר הטבעתי המקיף את העין הופך לקצר יותר ובכך מוריד את קצה הגבה המרוחק ומחמיר צניחת העפעפיים (מושך למטה) וגם נשאר מכווץ יותר בעת מנוחה (התקצרות) וכך מונע מעור הלחיים לשוב ולהיות חלק כבעבר גם בתום החיוך.

אולם, שרירים אחרים בפנים, כגון שרירי המניפה בצוואר הקדמי, זוקפי הצוואר האחוריים שבעורף, שרירי בסיס הפה והלוע ואחרים נוספים נוטים דווקא להיחלש עם הגיל . היחלשותם מביאה להתרופפות הטונוס שלהם ובכך להיכנע יותר ויותר לכוח המשיכה כלפי מטה.

היחלשות זו של שרירים היא אחת הסיבות המרכזיות לצניחתה של מסגרת הפנים, המתחילה כהופעתו של “הסנטר הכפול” ועבור לנסיגה מלאה של כל מתאר הפנים.

וזאת מעבר כמובן לאיבוד נפח השומן התת עורי מאיזור הלחיים העליון ואיבוד האלסטיות של העור וצפיפותו התורמת אף היא את חלקה ל- “נפילתן של הפנים”.

עם זאת, אם ננסה לבדל ולייחד את השפעתם של השרירים על הזדקנותם של הפנים והצוואר הרי שנוכל לעשות זאת על ידי הצצה בחזותם של ספורטאים ורקדנים וותיקים.

הזדקנות ספורטיבית

נקל לראות לאורך השנים כי רקדנים וספורטאים הממשיכים ועוסקים במלאכת גוף אינטנסיבית לאחר גילאי השלושים והארבעים – מזדקנים בחן ויופי היחודיים רק להם.

הסיבה לחזות הצעירה השייכת לעוסקים בפעילות גופנית כרוכה אמנם גם בהשפעת הספורט על תהליך ההזדקנות ההביולוגי כולו, אולם מרכיבים מרכזיים בחזותם של הפנים, כמו למשל השמירה על מסגרת הפנים הכללית -היא בזכותה של פעולת השרירים. המצליחים לשמר חזות צעירה למרות ההתקמטות האופיינית והטבעית של העור עם העלייה בגיל.

מאידך, אנו יודעים שהפעלתם היתרה של שרירים, ממש כמו הפעלתם של שרירי ההבעה הם אלה שגורמים לנו לקמטים האופייניים שבין הגבות, על המצח ומצידי העיניים .. אז מה עושים?

אחד מסודות הנעורים הגדול טמון בהפעלתם הסלקטיבית של שרירי הפנים.

למשל, חלק משרירי ההבעה הקטנים בפלג הפנים העליון עלינו ללמוד להרפות, לעיתים קל יותר ללמוד להכיר ולשלוט בהם לאחר מספר טיפולי בוטוקס. אולם חלק אחר וגדול מתהליך השמירה על נעורי מסגרת הפנים טמון דווקא באימונם וחיזוקם המודע והיומיומי של שרירים אחרים.

חלק מן השרירים שעוברים את האטרופיה (ניוון) הגדולים ביותר עם העלייה בגיל הם זוקפי הצוואר האחוריים. הם אלה היוצרים את הצוואר הזקוף למאחור, האופייני למשל לרקדני בלט.

אם תמששו את העורף שלכם ותמצאו בו שתי גומחות ברורות מצידי עמוד השדרה הצווארי – הרי ששם שוכנים להם השרירים זוקפי הצוואר הצנועים שלכם שפשוט איבדו מהנפח שלהם.

גומחות אלה אינן ניכרות לעין בבירור בעורפם של אנשים צעירים וכמובן בעורפם של רקדנים .

הסיבה – שגרת פעילות

הסיבה לדלדול רקמת שרירי זוקפי הצוואר טמונה בפעילותנו היומיומית. אם בכל יום מן השבוע אנו רכונים שעות ממושכות אל מול המחשב או שולחן המטבח, הרי שאין אנו עושים שימוש בשרירים אלה – הם אינם חיוניים לפונקציות היומיומיות שלנו.

וזאת אל עומת גיל הילדות והנעורים, בהם זמן רב יותר מוקדש למשחקים פיזיים ופעילות גופנית נמרצת ומגוונת, השומרת על טווח תנועה גדול יותר של הצוואר ושומרת גם את פעילותם הקבועה של זוקפי הצוואר האחוריים.

כך שעם העלייה בגיל וצמצום טווח הפעילות הפיזית הנלווה לה הולכים שרירים אלה ומתנוונים מאחר ומיותרים כביכול לפעילותנו השגרתית.

התוצאה-דלדלול ניכר לעין

נפחם של שרירים אלה, הוא חלק מהיקפו השלם של הצוואר. כך שאיבוד נפחם גורם מחד לעור הצוואר להיות רפוי יותר קדימה מאחר ומתוח על שטח קטן יותר, ומאידך החלשותם גורמת גם להעמקת הלורדוזה הצווארית (קשת הצוואר) ולשינוי צורת החזקת הראש.

שינויים פרוגרסיביים אלה המתחוללים עם העלייה בגיל, מתווספים לחולשת שריר המניפה המכסה את הצוואר כולו כמעטפת (שריר הפלטיסמה) ולהתרופפות שרירי בסיס הפה.

כל אלה יחדיו הולכים ויוצרים מסגרת שכאילו “הולכת ונמסה” מעל מתאר הפנים העלולה להביא מטופלות נואשות לחדר הניתוח. במהלך ניתוחי הפנים, אמנם מקוצרים חלק מהשרירים- אולם הניתוחים אינם משפיעים על מנח הראש וזווית הלורדוזה של הצוואר, כמו גם אינם מהדקים את שרירי בסיס הפה. כך שרק יוצרים מראה “מסודר” יותר, אשר לא בהכרח צעיר או נאה.

הפתרון

על מנת לשמור על מסגרת הפנים עם העלייה בגיל ולהסתפק רק בביצועם של טיפולים אסטטיים קטנים וסלקטיביים, כמו למשל מילוי קמטים וטיפולי בוטוקס נקודתיים, רצוי להתחיל ולהכיר בהקדם את שרירי הפנים לאמן אותם ולחזקם באופן קבוע החל למן שלהי שנות העשרים לחיים.

ההיכרות עם שרירי הפנים והדרכת המטופלים אודות אימונם הסלקטיבי, הם חלק משגרת עבודתי במרפאה שנים רבות ומהווים אחד מהכלים שלי לקבל התוצאות האסטטיות המופלאות להן “אני מכור”..

מנסיוני, ניתן בדר’כ לזהות שיפור בטונוס שרירי הפנים הרפויים בבסיס הפה והקלה על עומק הלורדוזה הצווארית, כבר במהלך השבועות הראשונים לביצוע התרגילים.

התרגילים לחיזוק השרירים ניתנים לביצוע בכל רגע נתון, ואפשריים לביצוע גם בזמן נהיגה בפקקים לעבודה או במהלך צפייה בטלוויזיה.

בברכה

דר’ אודי בר

Go Top