פיברומיאלגיה – כאבים גופניים, נפש מיוסרת.
במרפאתי אני רואה חולות פיברומיאלגיה רבות.
אני אומר חולות,כי מבין כל החולים הרבים אשר אני רואה מדי יום, עדין לא גיליתי חולה גבר הסובל באמת ממחלה זו.
בזאת אין כל חדש, ישנן מחלות רבות בהן יש העדפה ברורה לאחד המינים, אך בפיברומיאלגיה העדפה היא מאוד ברורה.
מדובר בדרך כלל בנשים, בסביבות גיל הארבעים לחייהן, אם כי ישנן גם צעירות יותר, אשר מגיעות לאחר מספר חודשים או לעיתים אפילו שנים של סבל גופני אמיתי. הן מתאוננות על כאבים כמעט בכל מקום אפשרי בגופן. במיוחד בחגורת הכתפיים, שכמות, עצמות, מפרקים וגם כאבי ראש. הן מתאוננות על חולשה מטרידה, על הפרעות שינה עקביות, הן מרגישות חולות.
הן במקרים רבים זוכרות את תחילתה של המחלה, הן זוכרות מתי הופיעו הסימפטומים לראשונה והן מרגישות כי המחלה מגבילה קשות את פעילותן ופוגעת באורח חייהן התקין.
אבחנה של פיברומיאלגיה מתבצעת על דרך השלילה, הווי אומר כאשר אנו עורכים סדרת בדיקות מקיפה לאותן נשים אנו מגלים תמיד, אבל תמיד, כי בדיקות המעבדה שלהן תקינות לחלוטין. רמז נוסף לאבחנה מתקבל מהעובדה כי כאביהן, המהווים את התלונה העיקרית אצלן, אינם מגיבים בדרך כלל למשככי כאבים.
הן בדרך כלל כבר מכירות את כל התרופות מרגיעות הכאבים הנפוצות בשימוש, חלקן אגב מאוד חזקות ובעלות תופעות לוואי בלתי מבוטלות, אולם הן יודעות לספר תמיד, כי בדרך כלל שום כדור אינו ממש עוזר.
לאלה אשר אינם בקיאים ברזי מחלה זו, יש רושם לעיתים כי מדובר במצב פסיכוסומטי, לעיתים אף רופאים אשר אינם מיומנים בטיפול במחלה זו פוטרים את הפציינטית בהכרזה “את בריאה לחלוטין, זה הכל בראש” וזאת במיוחד לאחר סדרת הבדיקות המקיפה אשר נשים אלה עוברות בדרך כלל. אולם כאן טמונה הבעייתיות במחלה זו, נשים אלה אומנם אינן סובלות ממחלה אשר מתבטאת בבדיקות הדם אולם סבלן הוא אמיתי וגופני לחלוטין. כאבן הוא מוחשי ממש כמו אלה הסובלות מראומטואיד ארטריטיס או מלופוס, אך אצלן הוא אינו מגיב לטיפול הרגיל במשככי כאבים. אצלן הכאב גם אינו מגיב לנוגדי דלקת.
חלק גדול מהן, ניסה בעבר אפילו הזרקות מקומיות של קורטיזון למפרקים כואבים, כמובן ללא שום תועלת.אגב הסימפטומים של פיברומיאלגיה, מחקים פעמים רבות מחלות אחרות, ביניהן רבות מבין האוטואימוניות, אך שוב הדרך המובהקת לאבחון מדויק טמונה בבדיקות המעבדה המקיפות, אשר תמיד נמצאות תקינות.
כעת נשאלת השאלה, מהי אותה מחלה מסתורית, אשר גורמת לסבל כה רב מחד, אולם אינה נותנת אותותיה בשום תבחין מעבדה מקובל?
ועוד מעניינת העובדה כי לאחרונה מחלה זו הופכת נפוצה יותר ויותר.
מסתבר כי מספר החולות בפיברומיאלגיה עולה בהתמדה מדי שנה וחולות במחלה, חלקן מפורסמות ורבות פעלים, החלו אף להתראיין אודותיה ולספר על סבלן. גם חלקן מבין מטופלנו גדל בהתמדה.
ובכן במה מדובר?
ראשית אתחיל ואומר כי מדובר בסבל גופני לכל דבר.
הכאב הוא אמיתי, ממש ככל כאב אחר, ויכול לעיתים להיות קשה מאוד. גם הפרעות השינה הן עקביות בדרך כלל, ומביאות פעמים רבות לתלות בכדורי שינה.
מאידך, אכן מדובר בסבל ששורשיו נעוצים בנפש, בעולמה הרגשי של האישה.
העובדה כי מקורה של המחלה הוא בייסורים רגשיים, אינה באה לידי ביטוי מיד על פני השטח.
החולה בדרך כלל אינה יודעת לספר כי היא סובלת מדיכאון, או מצב של שחיקה רגשית מתמשכת. נהפוך הוא, הן עונות כמעט תמיד “שהכל בסדר פרט לכאבים” אולם בשיחות מעמיקות יותר מתגלים פעמים רבות דפוסים רגשיים קשים בקשר עם האב, לעיתים האם, דפוסים אשר בדרך כלל ממשיכים בקשר עם בן הזוג.
בדרך כלל מדובר בנשים אשר פעילות מאוד ומחלתן בהחלט גורמת להן להאט את הקצב, פעמים רבות אנו מגלים נשות קריירה שאפתניות, אשר כל העת ניסו לרצות את כל העולם, פרט לעצמן.
בשיחות נוספות עולה לעיתים דיווח על התעללות מינית בילדות, לעיתים אף מרומזת בלבד, כלומר שלא מומשה אך בהחלט יצרה דפוס רגשי פתולוגי בין הילדה למבוגר. כמו כן פעמים רבות אנו מוצאים אירוע או חוויה רגשית קשה אשר התחוללו ממש לפני הופעת הסימפטומים.
שימו לב, העובדה כי המחלה מקורה הוא כנראה רגשי, אינה מפחיתה מאמיתות הכאב והסבל הגופני, מדובר במחלה לכל דבר, עם קריטריונים ברורים למדי לאבחונה.
ובכן, כעת עם הבנתנו את טיבה של הפיברומיאלגיה מעט יותר מאשר בעבר, אכן אנו נוכחים לדעת כי מחלה זו מגיבה היטב לטיפולים שיחתים, שימוש מושכל בתרופות נוגדות דיכאון וכן אימוץ דפוסי חשיבה חדשים. גם לתוספי מזון מסוימים תפקיד חשוב בטיפול בפיברומיאלגיה, חלקם משפרים את מצב הרוח וחלקם חיוני להעלאת רמת האנרגיה והחיות של המטופלות.
מחלה זו, משקפת אולי בצורה הברורה ביותר את חשיבות גישת הטיפול האינטגרטיבית, תרופות קונבנציונליות מחד, טיפול שיחתי מאידך וכן טיפול רדיקלי בדיכאון הסמוי, אשר גם אם לעיתים קשה לאבחן אותו בתחילה, הוא תמיד רוחש לו שם.
אני נוטה לראות במחלת הפיברומיאלגיה, ביטוי גופני לייסורים רגשיים. ייסורים רגשיים אשר משום מה אינם עולים למודע, כי אם היו, הרי שהחולה הייתה מגיעה עם תסמינים ברורים של דיכאון.
במקרה של חולות הפיברומיאלגיה משום מה נוצרת חסימה בין המטען הרגשי הקשה לבין יכולת ביטויו כלפי חוץ. אך מאחר ומדובר באנרגיה רגשית בעלת עוצמה לא מבוטלת, היא מוצאת לה תיעול, קנליזציה, לסימפטומים גופניים גרידא.
יתכן שחוסר יכולת זו של ביטוי ו”אוורור” תסכולים רגשיים נעוצה בדפוסי ילדות מוקדמים אשר נלמדו עוד בבית הוריה של האישה. שם להיות ב”דיכאון”, או למרוד בנסיבות לא היה לגיטימי וכך כאמור כל האנרגיה הרגשית מצאה לה פורקן בכאבים פיזיים, ב”להיות חולה” עם תסמינים גופניים לכל דבר.
לסיום, מחלה מרתקת זו מלמדת אותנו כי לנפש כוח משל עצמה.
גם במחלה זו כמו ברבות אחרות יש להתחקות אחר עקבותיהם הנעלמים של תהליכים רגשיים, כי אף להם פעמים רבות חשיבות בהבנת מנגנוניהן של מחלות גופניות.ללא הבנה זו לעיתים אף אין להשיג ריפוי .
עובדה המזכירה לנו כי לכולנו עולם רגשי ולא רק גוף גשמי. עולם אשר יש לתמוך בו מעת לעת, כמו גם להיות ערים יותר לשלומו.
בברכה
ד”ר אודי בר