למרות שהזיקנה היא חלק טבעי ועשירה בשפע הבנות ותובנות שלעולם לא ניתן להשיגם מבלי להתבגר – עצם תהליך ההזדקנות הוא תהליך כואב.
תהליך ההזדקנות הוא תהליך כואב מאחר ובמהלכו עלינו להתחיל ולקבל שינויים הכרוכים בניוון ונסיגה בפונקציות שהיו קיימות אצלנו בשפע בגיל צעיר יותר.
מגמה זו של תהליך המתנהל כנסיגה מתמדת אל עבר סוף בלתי מוכר ולוטה בערפל המזכיר מעצם קרבתו את המוות, היא מנוגדת לכל המגמות בהן הורגלנו כצעירים.
למה הכוונה?
בימי נעורנו ושלבי התבגרותנו עד לגיל העמידה אנו מתורגלים בתהליכים הכרוכים בצמיחה ושגשוש, אם בהקמת משפחה חדשה ואם בטיפוס במעלה הדרגות בצבא, או אפילו במהלך המסע האקדמי שלנו או העסקי. לעומת זאת, תהליך הזקנה כרוך בדינמיקה הפוכה, הוא מצעיד אותנו אל עבר וויתור על נכסים רבים בהם התהדרנו בעבר לרבות חזותנו החיצונית, רמת האנרגיה והעוררות שלנו, וכן כמובן כושרנו הגופני ומצב בריאותנו הכללי אשר בעבר לעיתים כלל לא הרהרנו אודות קיומו הברור מאליו.
חשוב לנסות ולהפיק את המירב מתהליך ההזדקנות בחיינו, ולו משום שבעת החדשה הוא נמשך שנים רבות יותר מאשר בעבר, וזואת משום העלייה המתמדת בתוחלת החיים ההופכת את הגיל השלישי למשמעותי וארוך כל כך.
כדי לשמור על רמת תפקוד אופטימלית לצד חזות חיצונית משובבת גם במהלך התבגרותנו שלנו הרי שיש לאמץ גישות חדשות המאפשרות לנו מודעות ושליטה רבים יותר בתהליך ההזדקנות לצד הנאה מהתהליך ומהתובנות והחוכמה הבאות עימו .וגם לנסות ולשלוט בקצב התקדמותו ונטילת תפקיד אקטיבי יותר בקצבו.
להלן עשרה גורמים המביאים להאצה בתהליך ההזדקנות על מיגוון תהליכיו והמלצות להאט השפעתם:
1. חשיפה לאור השמש
חשיפה מרובה לשמש מאיצה הזדקנות העור ועדשות העיניים באופן החמור ביותר מבין הרגלי החיים שנצפו עד ליום זה. קרני השמש האולטרסגולות מסיבות נזק בלתי הפיך למטען הגנטי שבתאי העור המתבטא שנים לאחר החשיפה -בהופעת קמטים וכתמי גיל, ונזק לעדשת העין ההופכת עכורה עם הזמן – קטראקט .
ראוי לציין כי מבין קרני השמש קימת היום מודעות גוברת גם לקרני השמש מסוג UVA שחודרות דרך שמשות וחלונות זכוכית ופגיעתם היא עמוקה במיוחד – עבורם מיוצרים כיום תכשירים חדישים רבים המציינים באופן מפורש על גבי האריזה כי מגנים גם כנגד קרינת ה- UVA .
אולם, ממש לאחרונה החלה גם הבנה רבה יותר אודות הנזקים מהקרינה האינפרה אדומה הקיימת גם היא באור השמש ומתבטאת בחום המורגש בעור בעת החשיפה (UVA ו UVB אינן מחממות). קרינה זו אמנם טרם מקבלת כל מענה באמצעות מסנני הקרינה הקיימים כיום ועבורה נמצאים כיום מספר תכשירים מתקדמים בפיתוח.
2. עישון וזיהום אויר
עישון כבר ידוע לכולם כמאיץ התקמטות העור וכמובן גם הזדקנות הריאות אשר גם ללא עישון עוברות תהליך של פגיעה פרוגרסיבית עם העלייה בגיל.
נזקים חמצוניים קיימים אמנם גם כחלק מעצם תהליך החיים עצמם ובוודאי במהלך תהליך ההזדקנות הביולוגי , אולם הם מואצים באופן דרמטי בעקבות חשיפה ממושכת לזיהום אויר במיוחד זה העשיר בתרכובות פחמניות (פיח ועשן) האופייני לאורך החיים העירוני והמתועש.
כמובן שיש להפסיק לעשן ורצוי להימנע מזיהום סביבתי ככל האפשר אולם בכל זאת מחקרים שבים ומראים כי עישון גורם לדלדול ברמות ויטמין סי בדם. ככל הנראה בגלל הרס מוגבר שלו בעקבות תהליכי החמצון המואצים הכרוכים בעישון.
לויטמין סי יש תפקיד מרכזי בייצורן של מולקולות הקולגן הבונות את התשתית התומכת בעור ומעניקה לו האלסטיות האופיינית. כך שעל מנת לעכב ולו במעט את תהליך ההתקמטות האופייני בקרב מעשנים רצוי ליטול תוספת של ויטמין C במינונים משתנים בהתאם לאורח החיים והתפריט התזונתי לאורך כל ימות השנה.
רמות חסר בויטמיןC נצפו גם כגורם סיכון להופעת קטרקט הנוטה גם הוא להופיע בגיל צעיר יותר בקרב מעשנים.
3..כלכלה דלה בחלבון מלא
צריכה תזונתית דלה בחלבון מלא, העלולה להופיע כחלק מהפרעת אכילה ממושכת או כתוצאה מאימוץ חלקי ולא מיומן של תפריטים דיאטטים קיצוניים, עלולים להוביל לצריכה דלה בחלבון מלא החיוני לתהליכי ההתחדשות מתמידים שגופנו עובר.
למשל, התחדשותם המתמדת של תאי העור וייצורה התקין של רקמת החיבור כגון הקולגן והאלסטין ההמעניקות לעור הצעיר את האלסטיות האופיינית – תלויים כולם באספקה שוטפת של חלבון מלא ממקור תזונתי על מנת לשמור את רמות תפקוד והתחדשות תקינים. גם מערכת השרירים, ההורמונים וכן מוליכים עצביים (נוירוטרנסמיטורים) ושיער ,זקוקים כולם לחומצות אמינו הנמצאות כולן בחלבון מלא הכולל בתוכו חומצות אמינו שהגוף אינו יכול לייצר בעצמו .
דוגמאות לחלבון מלא הן מזונות כגון:
דגנים בשילוב קטניות (צריכתם יחדיו או בסמיכות של עד ל-4 שעות מאפשרים לגוף להרכיב מהן חלבון מלא)
בשר
חלבוני ביצה
גבינות
טופו
4. תפריט דל בנוגדי חמצון.
נוגדי חמצון הם החומרים המונעים ולו באופן חלקי את נזקי החמצון המאפיינים את עצם תהליך החיים וכמובן מואצים בנסיבות מסוימות, כמו למשל עישון, מחלות כרוניות, פעילות ספורטיבית נמרצת, וחשיפה לקרינת השמש וזיהום האויר שסביבינו.
תהליכי חמצון אלה הנגרמים בהשפעתם של גורמים מחמצנים, מעוכבים על ידי נוגדי חמצון מגוונים אשר בולמים את הנזק החמצוני בטרם פוגע בתאי הגוף. המקור התזונתי העשיר ביותר לנוגדי חמצון הוא פירות וירקות. במזונות מבושלים וכן בחלבון מן החי רמות נוגדי החמצון הן דלות יותר והאספקה הסדירה והשוטפת של כלכלה עשירה בירקות ופירות היא המרכיב המרכזי לשמירה על רמות ראויות של נוגדי חמצון בדם.
חלק מנוגדי החימצון התזונתיים כגון לויקופן לוטאין, אלפה וביטא קרוטנים המגיעים מעגבניות, גזרים, דלועים ועלים ירוקים נוטים להיאגר ברקמות השומן בגופנו ובשכבות הדרמיס העמוקות ומשחררים אט אט את תכולתם המטיבה על פני זמן ועל פי צורכי הגוף.
5. גנטיקה.
היכולת לתקן נזקי DNA המופיעים עם העלייה בגיל היא מולדת וגנטית ומביאה בין היתר להבדלים בקצב תהליכי הזדקנות המתחוללים בין כולנו. עם זאת, מחקרית הוכח והודגם כי לאורח החייב בו בחרנו ההשפעה הדרמטית ביותר על קצב הזקנותנו- הרבה יותר מאשר במטען הגנטי עימו נולדנו.
ממש לאחרונה החלו יצרני קוסמטיקה שונים לטעון כי גילו מרכיבים הניתנים למריחה חיצונית העוזרים לרקמות העור לתקן נזקי DNA מן העבר, אולם עד ליום זה למעט החומצה האלפה ליפואית וכן החומצה הרטינואית המגיעות שתיהן מן הטבע (חומצה רטינואית היא חומצת וימטין A ואילו חומצה אלפה ליפואית היא אחת מנגזרות ויטמיני ה-B ) לא הוכחה טענה דומה לאי מאילו המרכיבים הקוסמטיים החדישים.
6. סטרס
סטרס ממושך מאיץ תהליכי הזדקנות ותהליכים פתולוגיים נוספים בגופנו אשר גם מאיצים תהליכי הזדקנות מגוונים . חלקם נראה לעין כמו למשל השמנה בטנית, התקמטות מוקדמת של העור ונשירת שיער , אולם סטרס ממושך עלול גם לגרום להופעתן המוקדמת של מחלות נווניות הכרוכות בגיל כגון סוכרת, מחלות לב וכלי דם ולאחרונה עולה ההבנה אודות הקשר בין דחק להופעתן של מחלות אוטאימוניות מגוונות.
המנגנון בו סטרס ממושך גורם להאצת תהליכי הזדקנות הוא השפעתו ההרסנית של הורמון הדחק העיקרי בגופנו הקורטיזול . קורטיזול הוא הורמון המופרש מבלוטות האדרנל ורמתו עולה בעיתות של לחץ רגשי עז או אורח חיים הכרוך בדחק ממושך. רמות גבוהות שלו לאורך זמן נתגלו מזה כבר כגורמות לאיבוד סידן מהעצמות, הידקקות של העור (אטרופיה של רקמת הדרמיס) והאטה ביצור הקולגן ואלסטין ובשכבות העור העמוקות. כמו כן דחק ממושך גורם לעלייה בהופעת עמידות לאינסולין המביאה להופעת סוכרת ועוד ועוד.
סטרס הוא תוצאה של אורח חיים, אולם גם של דפוסי חשיבה המועידים את האוחז בהם להגיע שוב ושוב לעמדת דחק ההנגרמת כתוצאה מחוסר היכולת לעמוד בכל הציפיות מעצמנו או מהסביבה. דפוסי חשיבה ניתנים לשינוי ומסגרת דוחקת חייבת להתאים עצמה או להסתיים על מנת להפסיק את המשך השפעתו ההרסנית ולעיתים הבלתי הפיכה של סטרס ממושך.
7. תנועות פנים מוגזמות
תנועות פנים, המימיקה שלנו והמחוות והויזואליות בהן אנו משתמשים הן חלק מהביטוי האישי שלנו, אולם בחלקם הגדול הוא נרכש ומועתק מבלי מודע במהלך שנות ילדותנו ושנות התבגרותנו. מחוות הפנים שלנו מושפעות מהורינו, דמויות אותן הערצנו בעבר ומכיון שכך הן בוודאי תלויות תרבות, מוצא אתני וכן אורח החיים בו בחרנו או שנכפה עלינו.
למשל, בקרב אנשים קשי יום, או כאלה המתמודדים עם מחלה קשה, שכול או יגון עמוק מתקבעת הבעת פנים אופיינית הניתנת לזיהוי בקלות על ידי זרים- כחלק מן התקשורת הלא מילולית הקיימת בין בני האדם.
תנועות מימיקה אופייניות גורמות עם העלייה בגיל להופעת קמטי הבעה הספציפיים לנו והמקבעים את נטיות המימיקה שלנו בפנינו כקמטי הבעה האופניים לנו.
כמו למשל קמטי הזעף שמופיעים בין הגבות והופכים חרוטים בפניהם של הזועפים גם שאינם זועפים כלל.
בוטוקס כמובן זכה למעמדו הנחשק דווקא בזכות יכולתו למחות ולו באופן זמני את השפעתן של הבעות הפנים שלנו והקלה על קמטי הההבעה שנגרמו מהן.
עם זאת, על ידי שילוב של בוטוקס בשלבים הראשונים ובהמשך יכולת להכיר את תנועות הפנים השונות שלנו ניתן להביא לשיפור ניכר במראה הפנים ההופך נינוח יותר ומתאים לפרק החיים החדש בו פצחתם..
8. חוסר שינה
חוסר בשעות שינה מספקות במהלך הלילה המתמיד והופך לחלק מאורח החיים נתגלה ככמאיץ תהליכים פתולגיים רבים לרבות השמנה, הוופעתם של מחלות כרוכיות רבות ואפילו נתגלה כמקצר תוחלת חיים . החשיבות של שנת לילה רציפה ומספקת מדי לילה טמונה בתהליכים אנאבליים המתרחשים רק במהלך שנת לילה רציפה המביאה ביםן היתר להפרשת הורמון גדילה החיוני להתחדשותן המתמשכת והחיונית שלרקמות הגוף השונות. מספר שעות השינה להן כל אדם זקוק הוא משתנה אמנם אולם מחקרים שבים ומראים כי הטווח הפיזילוגי התקין הוא בין 6-8 שעות מידי לילה . אין אדם היכול להסתפק בפחות מן מהמינמום ואין אדם בריא הזקוקו ליותר מן המקסימום. המספר המדויק של שעות השינה לו אתם זקוקים הוא אישי ומולד בד’כ.
9. שתייה מרובה של אלכוהול
בשנים האחרונות התפתחה תרבות שתייה אשר מביאה לצריכתם של משקאות אלכולהיים הרבה יותר מבעבר.
חשוב לציין כי למרות נוגדי החמצון האופייניים הקיימים ביין אדום, וכן המחקרים שהדגימו כי בשתיית מנת אלכוהול אחת או שתיים ליום אין כל נזק של ממש, הרי שצריכה מרובה של מעל למנת אלכוהול אחת לנשים או שתיים בגברים ביום (מנת אלכוהול- 1 בקבוק בירה או 1 כוס יין או 1 שוט של וויסקי או וודקה) מאיצה נזק אמיתי לרקמות שונות בגופנו.
אלכוהול מוגדר כרעלן ברפואה ושכרות מוגדרת למעשה כ”הרעלת אלכוהול”.
שתייה מרובה של אלכוהול מביאה לדלדלול באנזימים החיוניים לשם פירוקה המואץ של מולקלות האלכוהל ותוצאי פירוק שלו גורמים ללנפיחות פנים ועיניים אופנייניים כמו גם כמובן לנזקים קשים לרקמת הכבד עד להופעת כבד שומני ולעיתיפ אפילו צירוטי אשר תפקודו נפגע באופן בלתי הפיך.
10. דיכאון
דיכאון מביא להטאה בשרשרת תהליכים בגופנו לרבות האטה קוגנטיבית ופגיעה בזיכרון העלולים להיראות ממש כמו תחילתה של מחלת שיטיון. אולם מעבר לכך דיכאון גם נתגלה באופו ברור כמקצר את הטלומרים המשמשים כפקח על המשך חלוקתם של התאים והמטען הגנטי שבהם. בנוכחות דיכאון- הטלומרים מתקצרים במהירות רבה ובכך מביאים למותו של התא והפסקת חלוקתו מוקדם הרבה יותר ממה שתוכנן גנטית. כך שדיכאון הוא אחד מן הגורמים הברורוים ביותר כיום גם להאצת הופעת שיטיון בקרב קשישים, וגם מביא להתקצרות הטלמורים וקיצור תוחלת חיי התאים ומטענם הגנטי.
דיכאון ניתן כיום לטיפול ואבחון במספר דרכים רב ומגוון אשר מתחדשות ללא הרף, החל למן טיפולים תרופתיים אולם גם באמצעות גישות פסיכותרפויטיות שונות המתאימות באון אישי ומדויק יותר למבנה האישיות הבסיסי של הסובל מהדיכאון כמו דפוסי חשיבה והתמודדות אופיניים.