×

על תבלינים, חיידקים, בריאות ומסורת

היום אספר לכם על מחקרים חדשים אודות התבלינים אשר אנו כה מרבים להשתמש בהם, או אולי, לא בנדיבות מספקת.
היום אספר לכם, כי לאחר מגפת הרעלות קיבה שפרצה בארצות הברית לפני שנים אחדות, התפרצות אשר הביאה למותם של 4 ילדים ולאישפוזם של מאות, נתגלה כי הגורם למגפה היה זיהום בחידק ה-E קולי בבשר ההמבורגרים.

כידוע, מדי קיץ, אף בארץ אנו עדים לעליה תלולה במקרי הרעלות הקיבה הנגרמים על ידי גורמים שונים, אך לחידק ה-E קולי בדרך כלל שמורה הבכורה מבין המזהמים. ובכן, מסתבר, לאחר מספר מחקרים נמרצים בנושא חשוב זה,כי לתבלינים מסוימים, יש תפקיד כקוטלי חיידקים!

ביולוגים מאוניברסיטת קנזס בדקו את יעילותם של 23 מבין התבלינים הפופולריים, בהשמדתם של חיידקים בבשר טחון, כמו גם בנקניקים (אלה הם המזונות המועדים ביותר לזיהום חידקים). במחקרם, נטלו החוקרים מנות בשר טחון ונקניקים המזוהמים בחידק ה-E קולי. החוקרים הוסיפו להם תבלינים כדוגמת ציפורן ושום. מסתבר כי תוספת של תבלין הציפורן בכמות העומדת על 7.5 אחוזים מסך הבשר הטחון, הביאה להשמדתם של 99 אחוזים מכלל החידקים בתערובת הבשר!.
כאשר נבדקו כמויות קטנות יותר של ציפורן (לא כולם אוהבים את הטעם האופייני לתבלין זה) נתגלה כי גם תוספות זעומות של 2.5 אחוזים של תבלין זה לתערובת, יעילים בהדברתם של רוב החידקים (90 אחוזים מהם ליתר דיוק). גם תוספות של שום לנקניק הסלמי, הפחיתה את כמות החיידקים בו. תוספת של של מנת שום נכבדת לנקניק הביאה שוב להשמדתם של 99 אחוזים מקרב החידקים המזהמים, ואילו תוספת מתונה יותר, המתאימה גם לאלה אשר אינם ממעריציו של תבלין נפלא זה, הפחיתו את כמות החידקים בכ- 60 אחוזים!
תבלינים נוספים שנחקרו בניסוי מרתק זה ונתגלו כקוטלי חיידקים מעולים היו: קינמון, אורגנו ומרווה.

במחקר נוסף אשר בוצע לאחרונה בנושא מרתק זה באוניברסיטת קורנל, נבדקו 4578 מתכונים, אשר נלקחו מתוך 93 ספרי בישול מסורתיים מ-36 מדינות. מטרת ניסוי זה הייתה לבדוק האם אכן השימוש בתבלינים התפתח יחד עם הבנת העמים בצורה אינטואיטיבית כי לתבלינים ערך רב בשמירה על המזון מפני הזיהום בחיידקים. לחוקרים המופתעים נתגלה כי נטיית העמים לתבל את מזונותיהם הלכה ועלתה ככל שחיו באקלימים חמים יותר. ולא רק זאת אלא שאפילו מגוון התבלינים והנטיה להעדיף דווקא את אלה היעילים יותר כקוטלי חידקים הלכה וגדלה עם עליית הטמפטרטורה בהתאם לאיזור הגיאוגרפי!
מענין, האין זאת?
כיצד ידעו אותם אבות קדומים לבחור את תבליניהם, הרי אז אפילו לא ידעו על קיומם של החידקים? כנראה שלנסיון מצטבר הנבנה מיידע העובר באופן מסורתי מדור לדור יש חשיבות בלתי מבוטלת.

מה שמלמדנו, שחלילה לנו מלהפסיק ולחקור, אולם, עלינו אף להפסיק ולבטל בהינף יד מסורות עתיקות אשר שמרו ככל יכולתם על בני האדם, שנים רבות לפני העידן החדש.
לאלה הסקרנים לדעת כיצד ללמוד ולאהוב אוכל מתובלן, או שום, אזכיר כי גם טעם הוא ענין של הסתגלות ולא רק גיאוגרפיה. לאמהות לעתיד, דעו לכם, אם תרבו בצריכת מיני מזונות מסוימים כמו למשל, שום ובצל, גם תינוקכם יאהב טעמים אלה לכשיגדל.
מחקרים הוכיחו מזה זמן, כי העובר יכול לחוש בטעמים מסוימים בעודו ברחם. מזונות אשר אמו תאכל בעת הריונה בהחלט ישפיעו על חיכו של הילוד וטעמו כבוגר. עובדה המסבירה אולי את נטיית בני עמים מסוימים להעדיף את מזונם המסורתי גם לאחר הגירתם לאקלימים ותרבויות אחרות.

לסיכום, מקווה שלהבא תהיו נדיבים יותר בתיבול מזונותיכם, זה טעים זה אפילו הורג את החידקים…..
כמו כן, עלינו כאנשי העולם החדש, לבדוק כל מסורת וותיקה, בכלים החדשים העומדים לרשותנו. יתכן ומסורות מסוימות לא הפכו לוותיקות ונשתמרו להם שנים כה רבות סתם כך.

בברכה,
ד”ר אודי בר.

Go Top