לחץ דם – פרק ב’
זוכרים את האיגרת האחרונה שלנו?
באיגרת האחרונה התחלנו לדבר על יתר לחץ דם, סיפרנו כמה מסוכן הוא וכמה שקט.
היום אספר לכם על דרכי התמודדות טבעיות עמו, דרכים אשר יכולות במרבית המקרים להחליף טיפול תרופתי!
שימו לב, לא אספר לכם היום על שיקויים מסתוריים או תרופות אקזוטיות, מסתבר כי הדרך היעילה להתמודד עם לחץ דם היא פשוטה הרבה יותר.
או.קי. מתחילים…
מסתבר כי למשקל גופנו חשיבות ניכרת לאיזון לחץ הדם שלנו. מחקרים הראו זה מכבר כי קיים קשר ישיר בין עליה במשקל לבין העליה בלחץ הדם. מסתבר כי הפחתה במשקל גוררת בעקבותיה הפחתה בלחץ הדם. אותה הפחתה בלחץ הדם הכרוכה בהפחתת המשקל, מופיעה אף ללא תלות בגורמים נוספים כמו למשל צריכת מלח!
בקיצור, נורא עוזר להוריד משקל עודף, לעיתים זהו אפילו הטיפול היחידי אשר צריך כדי להשתלט על לחץ הדם הסורר.
אבל…. מסתבר כי רק כ- 25% מאלה המצליחים להפחית ממשקלם, מצליחים לשמור על משקלם החדש לאורך זמן, כך שבכל זאת עלינו לנקוט בתכסיסים נוספים, כמו למשל הגבלת צריכת המלח שלנו.
מאות מחקרים אפידמיולוגים בחיות ובבני אדם הדגימו בבירור את הקשר בין צריכת מלח ויתר לחץ דם.
אבל…..
מסתבר כיום כי לאנשים שונים רגישות שונה למלח. מבין אלה המאובחנים כסובלים מיתר לחץ דם, רק כ- 50 אחוזים מהם יגיבו להפחתת המלח במזונם, ומבין האוכלוסיה הבריאה רק כ- 30 אחוזים אכן מגיבים בעליות לחץ הדם כתגובה לצריכת מלח גבוהה. מאידך, נראה כי צריכת מלח גבוה לאורך השנים מעלה את הסיכוי ללקות ביתר לחץ דם.
בתרבויות בהן האוכלוסיה נוטה לצרוך פחות מלח במשך כל חייהם סובלות פחות, הרבה פחות, מנטיה לעליות לחץ הדם עם העליה בגיל.
מבין אוכלוסיות האסקימוסים באלסקה, או השבטים הפולינזיים בגינאה החדשה כמו גם שבטים באפריקה המזרחית, אשר ניזונים מדיאטה דלת מלח כל חייהם, אינה מוכרת כלל תופעת יתר לחץ הדם הכה אופיינית לחברות מערביות.
דוגמה מענינת נוספת מהוות אוכלוסיות איי סולומון. בקרב אוכלוסיה זו, חלק מבני השבטים חיים לאורך חוף הים ואילו חלק אחר מבני השבט חיים על הגבעות. מסתבר כי שתי קבוצות אלה אשר נבדלות למעשה רק בהרכבי המזון שלהן מדגימות יפה את השפעתו של המלח על לחץ הדם לאורך שנים. מסתבר, כי בקרב אלה החיים לאורך החוף נהוג לבשל את המזון במי מלח ואכן בקרבם יש מקרים רבים של יתר לחץ דם. מאידך בקרב יושבי הגבעות, למרות היותם בני אותם שבטים ונושאים מטען גנטי דומה לאלה היושבים לאורך החוף, אין כמעט מקרים של יתר לחץ דם, גם לא בקרב האוכלוסיה הקשישה ביותר.
לאור העובדות הנסיבתיות הרבות אשר נאספו במרוצת השנים האחרונות, יצא משרד הבריאות האמריקני בהמלצה ברורה להפחתת צריכת המלח בקרב אלה הסובלים מיתר לחץ דם, או בקרב בעלי סיפור משפחתי של נטיה ליתר לחץ דם, או בכאלה מעל גיל 45 (מסתבר כי מעל גיל זה פוחתת משמעותית יכולת הכליות להיפטר מעודפי המלח). אם כל זה לא מספיק, מסתבר כי אותו משרד בריאות אמריקני, אף יצא בהמלצה גורפת לכלל האוכלוסיה, גם הבריאה, להפחית את צריכת המלח מאחר והיא מהווה למעשה גורם סיכון מוכר להתפתחות יתר לחץ דם.
או.קי., הבנו שמלח לא ממש חיוני לסובלים מיתר לחץ דם, אך מסתבר שישנם גורמים תזונתיים נוספים החשובים ברגולציה (באיזון) של לחץ הדם ואחד מהכוכבים העולים בתחום הוא הסידן.
במחקר תזונתי רחב היקף שבוצע על ידי המכון הלאומי לבריאות ברצות הברית, התגלה כי בקרב אלה הצורכים מנות סידן נמוכות, נטיה ברורה לסבול יותר מיתר לחץ דם.
אכן ברור לנו כיום כי צריכה יומית גבוהה של סידן, יכולה להוריד את לחץ הדם אפילו בקרב אנשים בריאים. בקרב הסובלים מיתר לחץ דם, צריכת סידן גבוהה יכולה להפחית את לחץ הדם הסיסטולי וההדיאסטולי ב- 10 יחידות ליתר דיוק. מסתבר עוד כי בקרב בעלי חיים, צריכה של סידן בעת ההריון וההנקה הפחיתה את הסיכוי של צאציהן ללקות ביתר לחץ דם בעת התבגרותם. מאידך רמת סידן נמוכה מקושרת למקרים רבים יותר של יתר לחץ דם בקרב הצאצאים. אם כן, סידן אף שומר על הדורות הבאים מפני לחץ דם, מענין..
עוד..
גם לוויטמין C יש תפקיד בשמירה על לחץ דם תקין. על פי מחקר שבוצע באוניברסיטת מרילנד נטילה יומית של וויטמין C במינון של 1000 מיליגרם ליום יכולה להוריד את לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי אפילו בבריאים, ובכאלה הסובלים מלחץ דם גבולי.
עוד..
מסתבר כי צריכת רמות נמוכות של אבץ, בשילוב צריכת רמות גבוהות של נחושת, מהוות גורם סיכון בלתי תלוי ליתר לחץ דם. במיוחד בקרב גברים! עובדות חדשות אלה מקבלות נופך מענין במיוחד לאור ההתראה האחרונה מאיגוד הבריאות העולמי, כי צריכת רמות נמוכות של אבץ יחד עם צריכה גבוהה של נחושת מהווים גורם סיכון להתקפי לב. שימו לב כיצד כל האינפורמציה מסתדרת לה אט אט.
עוד..
יתר לחץ דם מגיב נפלא גם להפחתת השומן במזון. אם נפחית את האחוז היחסי של השומן במזוננו ללא יותר מ- 25 אחוזים מסך הקלוריות היומי (ממוצע הצריכה עומד כיום על 37 אחוזים!) נוכל להפחית את לחץ הדם שלנו בכ- 10 אחוזים!! וזאת ללא כל טיפול תרופתי נוסף. חישבו, כמה מבין אלה המאובחנים כיום כסובלים מיתר לחץ דם ומטופלים בתרופות יוכלו לחזור לערכים תקינים ללא כל טיפול נוסף, פרט להגבלת שומן במזונם!
גם אכילה מרובה של בשר אדום כרוכה בעליות בלחץ הדם. מעבר לדיאטה צימחונית מוריד את ערכי לחץ הדם באופן מובהק, כנראה בגלל ריבוי הסיבים התזונתיים וחומצות השומן הרב בלתי רויות המאפינות דיאטות צמחוניות.
לסיום, אי אפשר לדבר על לחץ דם מבלי לדבר על עישון. אבל אתם יודעים מה, דווקא בסוגיית העישון נראה לי שרובכם בקיא למדי. אני בטוח שכולכם יודעים כי עישון מאיץ התהוות רבדים טרשתיים, גורם לכיווץ כלי הדם, במיוחד אלה המספקים חמצן ללב ולמעשה מי שמעשן חפיסת סיגריות אחת ליום מכפיל את סיכויו ללקות בהתקף לב!
או.קי. בזאת נסיים, אני מקווה כי כל אחד מכם ימצא לו את הטיפ הקטן ממבחר ההמלצות שליקטתי עבורכם אשר ישמש לו את תחילת הדרך בשמירה על הבריאות. אל תשכחו, הדרך לבריאות טובה מתחילה בצעד אחד קטן..
בברכה,
ד”ר אודי בר.