טיפולי לייזר להצערת העור – הצערה מבוקרת ובטוחה של העור.
טיפולי לייזר פרקציונלי מבוססים על פציעות מיקרוסקופית נקודתיות של העור באמצעות קרני לייזר בקוטר אלפית המילימטר, הנשלחות לעשיריות שניה למעמקי הדרמיס בעוצמה הנקבעת על ידי הרופא. הרופא הוא גם זה הבוחר את עומק חדירת קרני הלייזר באמצעות ידיות שונות ובהתאם לסוג העור המטופל ומטרת הטיפול.
טכנולוגיית הלייזר מאפשרת כי הפציעות המיקרוסקופיות תגרמנה רק בשכבות העור העמוקות, ובכך פוסחות על האפידרמיס ואינן פוגעות בו כלל. העור החיצון נותר ללא כל פציעה וגם אין כל דימום, רק צבע ורדרד קל הנותר בעור לאחר הטיפול החולף תוך זמן קצר.
הפציעות העמוקות והנקודתיות שבדרמיס מאלצות את הרקמה הבריאה שמסביב להתחיל בתהליכי תיקון והחלמה נמרצים הנמשכים שנה תמימה לאחר כל טיפול יחיד ומביאים לחידוש והצערת הרקמה כולה לפרקי זמן ממושכים מאוד. תהליך זה של התחדשות רקמת העור כולל פליטתם של תאים זקנים ופגומים והחלפתם בתאים צעירים יותר ובעלי מטען גנטי תקין, עובדה ההופכת הטיפול לבעל השפעה דרמטית במיוחד על מטופלים הסובלים מנזקי שמש וכטיפול מניעה יעיל בצעירים.
יעילות טכנולוגיית הלייזר הפרקציונלי המבוססת מחקרים רבים ואישורי ה- F.D.A כבר מזה מספר שנים, מתועדת כמשרה תהליכים ״משני הזדקנות״ המשנים את קצב ההזדקנות, לצד החלקת צלקות או קמטוטים ואפילו כיווץ נקבוביות פעורות לצמיתות, כל זאת בהתבסס על יכולת הדיוק המתאפשרת רק באמצעות קרני לייזר . טיפולים אלה הם יקרים אולם למרות זאת הפכו לפופולאריים ביותר בעולם.
פופולאריות זו של טיפולי הלייזר הפרקציונלי לצד מחירו הגבוה של מכשור הלייזר, גרמו לשיטות רבות אחרות המבוססות על טכנולוגיות בסיסיות וזולות הרבה יותר (גלי רדיו- RF, מזותרפיה, אולטרפי, טיפולי ערפד וכיוצ׳) לנסות ולדמות את יעילות טיפולי הלייזר הפרקציונלי. אולם אף לא אחת מהשיטות הללו אינה מצעירה את העור באופן מובהק ובביטחון בדומה לטיפולי הלייזר הפרקציונלי. חלקן למעשה עלול להיות כרוך בנזקים קצרי מועד ולעיתים גם לצמיתות.
- טיפולי מזותרפיה מבוססים על דקירת העור באמצעות מחט שוב ושוב עד לרמת הדרמיס וזוב דם על מנת להחדיר חומרי טיפוח ולחות לעור. טיפול זה אמנם מעניק תוצאות קצרות מועד, אולם עם חלוף התוצאות כעבור זמן קצר, עולה שוב הצורך בטיפול נוסף על מנת לשמר התוצאה. פציעות מחט אלה המבוצעות שוב ושוב במהלך הטיפולים החוזרים גורמת להצטלקות הדרמיס ופגיעה באלסטיות שלו, ולהפיכת האפידרמיס לדק ופריך. זאת בשונה מטיפולי הלייזר הפרקציונלי בהם הפציעות המבוקרות של קרני הלייזר אינן פוצעות כלל האפידרמיס אלא מאפשרות פגיעה סלקטיבית ומיקרוסקופית (קטנה פי יותר מאלף מהמחט הדקה ביותר) רק במעמקי הדרמיס ובכך נמנעת הצטלקות העור החיצוני והתקשחותו.
- טיפולי RF המבוססים על גלי רדיו, מנסים גם הם בדרכם המגושמת לדמות השפעת הלייזר על העור, אולם הם אינם יכולים לברור את העומק המדויק ואת סלקטיביות הפציעה בעור המתרחשת במהלכם. בטיפולי RF אין עקיפה של האפידרמיס ופציעה מבוקרת בעומק המבוקש בלבד, אלא פציעה שעוברת ומערבת גם את שכבות העור העליונות ביותר- עובדה ההופכת הטיפול לטראומטי יותר לאפידרמיס כמו גם הגדלת סיכון לתופעות לוואי לאחר הטיפול כגון כוויות ופיגמנטציה.
- טיפולי אולטרה מבוססים גם הם על גלי רדיו, פועלים על חימום העור ויוצרים השפעה זמנית על סיבי הקולגן המתכווצים בהשפעת הטמפרטורה הגבוהה. הידוקו הזמני של מבנה הקולגן שבעור מעניק לעיתים אפקט קל של תפיחות ועלייה בטונוס העור, אולם הוא אינו יוצר את שרשרת תהליכי התחדשות בשכבות העור העמוקות וגם אינו משפיע על מרקם העור בדומה לטיפולי הלייזר הפרקציונלי היוצרים תהליכי אקספוליאציה עמוקים בעור ומביאים לחידוש מרקמו והחלקת צלקות ולכיווץ נקבוביות. גם על טיפול זה אשר בעיקרו מעניק תוצאות קוסמטיות בלבד ללא שינוי אמיתי בהליך הזדקנות העור יש לחזור על מנת לשמור על תוצאותיו אם מושגות כאלה.
- טיפולי ערפד- טיפול הכרוך בשאיבת דם המטופל, סירכוזו במכונת צנטריפוגה והזרקת נוזל הפלסמה שמופרד מתאי הדם לעור בדקירות מחט על פני כל הפנים. טיפול זה שיעילותו מעולם לא הוכחה, מבוסס גם הוא על דקירות חוזרות ונשנות ופוצע עד זוב דם את האפידרמיס ועלול להעניק תוצאות הרסניות לעור ממש כמו טיפולי מזותרפיה החוזרים ונשנים. מעבר לכך יש לזכור כי סכנת זיהום והצטלקות קיימת בכל טיפול הכרוך בשאיבת דם ממטופל וכמובן בפציעות החוזרות ונשנות של העור.
- דרמרולר- דרמרולר הוא שמה של גלגילית מחטים אשר מועברת על העור שוב ושוב עד לזוב דם, וזאת על מנת לשפר חדירת מרכיבי לחות לעור או לנסות ולהצעיר את עור שוב בדומה לפציעות המיקרוסקופיות שמתבצעות במהלך טיפול בלייזר פרקציונלי. אולם כמובן שגם כאן בשונה מהפציעות המבוקרות והמיקרוסקופיות של קרני הלייזר הפרקציונלי, הדקירות מבוצעות במחטים מגושמות החודרות ופוצעות שוב ושוב את האפידרמיס כמו גם את הדרמיס ובכך נגרמת אטרופיה (נוון) של מבנה העור. המבנה הגלי האופייני של הגבול בין הדרמיס לאפידרמיס הופך עם הטיפולים החוזרים לשטוח וכך נפגעת אספקת הדם לעור ההופך לדק ושברירי, ולעיתים גם מאבד את האלסטיות האופיינית ותווי הפנים הופכים לתפוחים וחסרי קימורים.
לסיכום, מניסיון ומעקב ארוך שנים אחר קהל מטופלים גדול הרשו לי לספר לכם כי תוצאות הטיפול בלייזר פרקציונלי הן חסרות תקדים, עובדה ההולכת ומתגלה לעין כל ובכך הפך לטיפול האסתטי הרפואי הטכנולוגי בעל הפופולאריות שגדלה יותר מכל טכנולוגיה אחרת בעשורים האחרונים ושלראשונה מעניקה מענה ראוי להזדקנות העור מבלי לסכן שלמותו.
בברכה,
ד״ר אודי בר