×

המלצות תזונתיות לבריאות טובה ולהפחתת הסיכון לסרטן

דיאטה “אנטי-סרטנית”, היא נושא הנמצא על סדר היום של חוקרים רבים בעולם מזה שנים רבות.

מאחר וחולפות כ- 20 עד 30 שנה עד שאפשר להוכיח במובהק שמזון מסוים גורם לסרטן (סרטן פורץ לאחר תהליך ארוך) גיבוש עיקריה של דיאטה להקטנת הסיכון לסרטן היה כרוך במלאכה ארוכה ומייגעת, שנמשכה זמן רב.

לאחרונה, לאחר השוואת תוצאות מחקרים שבוצעו על ידי מספר רב של חוקרים ממדינות שונות ובמרווח של שנים, החלו להגבש להן המלצות אחידות וברורות למדי אודות עיקריה של דיאטה אנטי סרטנית.

בחרתי להציג בפניכם את סיכום ההמלצות לדיאטה אנטי-סרטנית” שפורסמו על ידי “המכון הלאומי לחקר הסרטן” בארצות הברית, העומדות בקנה אחד עם המלצותיה של “האגודה האמריקאית לחקר הסרטן” וגם עם המלצותיהם של “ארגון הבריאות העולמי” ו”ארגון הקרדיולוגים האמריקאי”.                                            קונצנזוס שכזה מבשר כי מדובר בעובדות מבוססות היטב שאותן יש להכיר ולשנן.

הרשו לי רק להוסיף, כי ההמלצות הבאות משפרות את מצב הבריאות הכללי ולא רק מפחיתות את הסיכון לסרטן. המלצות אלה אף נוגעות להפחתת הסיכון ללקות בהתקפי לב, יתר לחץ דם, אירועים מוחיים וסכרת.

ולהמלצות:

1.הפחיתו את חלקה היחסי של צריכת השומן לפחות מ- 30 אחוזים מהצריכה הקלורית היומית.         מחקרים רבים בקרב בעלי חיים ובני אדם מראים בבירור כי צריכה עודפת של שומן בהרכב הדיאטה מעלים את הסיכון ללקות בסרטן השד, הערמונית, והמעי הגס. מדובר למעשה על שומנים רווים ובלתי רווים, שניהם הודגמו כמעודדי תהליכים סרטניים (פרומוטרים).

2.העלו את צריכת הסיבים לכמות של כ-20 עד 30 גרם ליום.
בפירות וירקות יש סיבים מסוגים שונים ולכולם חשיבות בשמירה על בריאותנו. אכילת פירות וירקות מגוונים, כמו גם מוצרי חיטה מלאה, מיני דגנים מלאים וקטניות, אינם רק מספקים מגוון של סיבים לגופנו הם גם עשירים במרכיבים נוספים המגנים על בריאותנו, מה שמביא אותנו להמלצה הבאה.

3.העלו את צריכת הפירות והירקות שלכם.

פירות וירקות הם מקור נפלא לוויטמינים ומינרלים רבים. הם עשירים במיוחד בנוגדי חמצון חשובים ביותר במניעתם של תהליכים סרטניים ומהווים גם המקור המרכזי לויטמין- C במזוננו.
גזרים, עגבניות, תרד, אפרסקים, משמשים ועוד פירות כתומים, או ירקות ירוקים, עשירים בבטא קרוטנים הידועים כיום כמפחיתים את הסיכון ללקות בסרטן הלרינקס(סרטן הגרון), סרטן הוושט וסרטן הריאות. ויטמין C נתגלה כמעכב  התהוותם של חומרים מסרטנים מסוג ניטרוזאמינים, וצריכה גבוהה של וויטמין C נתגלתה כמועילה בהקטנת הסיכון ללקות בסרטן הקיבה והוושט.
גם צריכה מרובה של ירקות עליים ירוקים כהים, העשירים בפולצין, הוכחו כמפחיתים הסיכון לסרטן צוואר הרחם.

4.הימנעו מהשמנה.
הפחתת משקל, מפחיתה את הסיכון ללקות בסרטן בקרב אנשים שמנים!
במחקר אשר נמשך 12 שנים, ובוצע על ידי האגודה האמריקאית לחקר הסרטן הדגים כי, אנשים שמנים נמצאים בסיכון רב יותר ללקות בסרטן.
במיוחד עולה בשמנים הסיכון לסרטן הרחם, שלפוחית השתן, הכליות, הקיבה, המעי הגס והשד. למעשה, אותו מחקר אף הדגים בבירור כי גברים השוקלים כ- 40 אחוזים מעל למשקלם הרצוי, מעלים את הסיכון שלהם ללקות בסרטן ב-כ 33 אחוזים יותר מאשר לרזים (שליש, לא פחות!).

בנשים, המחקר הדגים, כי בקרב אלה השוקלות כ- 40 אחוזים מעל למשקלן הרצוי, גדל בהתאמה הסיכון ללקות בסרטן ב- 55 אחוזים (יותר מפי חצי !!!).

5.הפחיתו צריכת אלכוהול.
בנוסף למחלות הכבד המאפיינות שתיית אלכוהול, מסתבר כי צריכה עודפת של אלכוהול מעלה גם את הסיכון ללקות בסרטן הפה, הגרון והוושט.
יש לציין, כי הסיכון עולה באופן סינרגיסטי, אם, בנוסף לשתיה גם מעשנים טבק.

6.הפחיתו צריכת מזונות מומלחים.
ניטרטים וניטריטים מהווים חומר שימור נפוץ. משתמשים בהם לשימור בשר (נקניקים ונקניקיות, כמו גם בשר מעושן) וגם חמוצים למינהם. כימיקלים אלה משמשים כחומר מוצא לניטרוזאמינים, אשר ידועים ומוכרים כמחוללי סרטן מובהקים.
גם מזונות מעושנים מעלים הסיכון ללקות בסרטן.
צליית בשרים שמנים מעל לאש פתוחה (מנגל) גורמת ליצירתם של חומרים קרצינוגנים (מחוללי סרטן) בבשר הנצלה. השומן שבבשר מטפטף לתוך האש הגלויה ויוצר למעשה תרכובות קרבוניות פוליציקליות ארומתיות. תרכובות אלה מתאדות מיד לאחר היווצרותן לתוך הבשר הנצלה, וכמובן מסכנות את האוכלים.   שימו לב, בשרים רזים הנצלים על להבה, במיוחד כזו אשר אינה גורמת לעשן רב, נחשבים בטוחים יותר באופן יחסי.

כעת, לאחר שכל הנתונים בידיכם, ההחלטה האם ואיך לשמור על בריאותכם, היא כולה שלכם ! !

בברכה
ד”ר אודי בר.

Go Top