הכל אודות סוכרת- פרק ב’
בשלהי שנות ה-90 פרסמה אגודת הסוכרת האמריקאית מחדש את המלצותיה המעודכנות אודות יעדי הטיפול בסוכרת.
רשימת היעדים לפניכם:
1.שפרו את מצב בריאותכם הכללי על ידי שמירה על תזונה אופטימאלית וכן פעילות גופנית.
2.נסו לשמור את רמות הסוכר בדמכם ברמות הקרובות לתקין זמן רב כלל האפשר.
3.ייצבו את רמות השומנים בדם, ונסו להביאם לרמות התקינות.
4.צרכו כמות נאותה של קלוריות אשר תשמור על משקל רצוי.
5.נסו ככל האפשר למנוע סיבוכי סוכרת משניים כדוגמת: מחלות לב וכלי דם, מחלות עיניים ועצבים, פגיעות כלייתיות ובעיות בזרימת הדם שלכם.
6.שפרו את בריאותכם הכללית על צריכה אופטימאלית של מרכיבים תזונתיים חיוניים.
אם נקרא בעיון את המטרות אשר הציבה אותה האגודה בפני חולי הסוכרת, נבין כי היא בעצם ממליצה כיום על אינדיבידואליזציה(גישה יותר אינדיבידואלית) לבריאותם של חולי הסוכרת. היא למעשה מגדירה מחדש את הצרכים השונים של חולי סוכרת שונים לפי אורח חייהם, המטבוליזם (חילוף החומרים שלהם) וכמובן הרגלי התזונה שלהם.
ההמלצה החשובה ביותר היא למעשה הקפדה על צריכה נבונה של פחמימות, חלבונים, שומן וכן סך הקלוריות הנצרכות כדי להפחית משקל, להפחית את הסיכון למחלות לב וכן להביא את רמות הסוכר בדם לערכים תקינים ככל האפשר.
האגודה האמריקאית לסוכרת אף מעלה על נס את חשיבות הפעילות הגופנית לשם הפחתת הצורך באינסולין בסוכרת מבוגרים וכן סוכרת נעורים.
ההמלצות התזונתיות לטיפול בסוכרת על ידי האגודה האמריקאית לסוכרת הן:
1.אל תפסחו על ארוחות, הקפידו על פרקי זמן קצובים בין ארוחה לארוחה ואם יש צורך שלבו גם מיני חטיפים מזינים לשם שמירה על פרקי זמן תקינים.
2.הגבילו צריכת מזונות עשירים בסוכר, כמו למשל דבש, קינוחים, ממתקים ומשקאות קלים.
3.הימנעו מצריכת מיני מזונות העשירים בשומן, במיוחד שומן רווי, כמו למשל בשר, מוצרי חלב עתירי שומן ומרגרינה.
4.הקפידו להעשיר את תזונתכם בסיבים תזונתיים, כדוגמת ירקות, מוצרי חיטה מלאה, שעועית ועדשים.
האגודה האמריקאית לסוכרת ממליצה על מסגרות כלליות לדיאטה המתבססות על הנתונים הבאים:
צריכת חלבון: 10 עד 20 אחוזים מסך הקלוריות היומי.
שומן רווי: פחות מ- 10 אחוזים מסך הקלוריות היומי.
שומן רב בלתי רווי: 10 אחוזים מסך הקלוריות היומי.
פחמימות: משתנה לפי ערכי הסוכר ויעדי המטרה שלנו.
סיבים: 20 עד 35 גרם ליום.
יש לציין כי מסגרות כלליות אלה משתנות במעט אם מדובר בנשים הרות, קשישים, שמנים, מתבגרים או כאלה החולים במחלות כרוניות נוספות.
ההמלצות הישנות אשר ליוו את חולי הסוכרת שנים רבות, התייחסו בדקדקנות רבה לסוג הפחמימות הכלולה בדיאטה, בבסיס גישה מיושנת זו רווחה הדעה כי סוכרים פשוטים עלולים לגרום לעליה גדולה יותר בערכי הסוכר בדם. כך שסוכרתיים למעשה היו למעשה אמורים להימנע כלל ממיני מזונות בצורה מגבילה ביותר.
סוכרתיים לא זכו לטעום עוד את טעמה של עוגה, גלידה, או אפילו שוקולד. גישה זו כאמור פסה מן העולם. כיום אנו יודעים בבירור כי סוכרים פשוטים כדוגמת זה הנמצא בעוגה למשל, מעלה את ערכי הסוכר בדומה מאוד לתפוחי אדמה, אורז, או פחמימות מורכבות אחרות. מאידך, מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך בצורה מובהקת הם דווקא: שעועית, עדשים, חלב, יוגורט ותפוחים.
אגב, למי שלא מכיר את המושג אינדקס גליקמי, נספר כי מדובר בהשפעתם של מיני מזונות על הפרשת האינסולין בגופנו, הווי אומר, כמה אינסולין הופרש לאחר אכילתם. כאלה המנסים להפחית משקל, או בסוכרתיים רווחה בהחלט המגמה בשנים האחרונות לבדוק את האינדקס הגליקמי של מיני המזונות השונים. גישה זו אשר עדיין יש לה תפקיד כלשהו בדיאטות להרזיה, אינה כבר העיקר בדיאטות לחולי הסוכרת.
כיום, עם מהפכת התפיסה אודות אורח חייהם של הסוכרתיים, אנו מעדיפים כי החולים ישגיחו על סך הפחמימות הכללי בתפריטם היומי, מאשר יבדקו בספר את האינדקס הקלורי של כל דבר מאכל, או שימנעו באופן גורף, כפי שהיה מקובל רק עד לפני שנים אחדות מסוכרים פשוטים לחלוטין.
שימו לב, בעצם מדובר בשינוי מהפכני למדי בגישה אל חולי הסוכרת. לפי הגישה החדשה, המוצגת כיום על ידי אגודת חולי הסוכרת האמריקאית, מסתבר כי גם סוכרתיים יכולים ליהנות מעת לעת מטעמה של עוגה, הם אינם מוגבלים עוד בצורה גורפת כמקודם, אבל, עליהם לחשב! עליהם לחשב בקפידה את סך הפחמימות אותם צורכים ביום, ללא דקדוק מיגע אודות סוג הפחמימות.
מה זה אומר בתכל`ס?
בפועל גישה זו אומרת כך: אם אתה חפץ בקינוח, תוותר על תפוח האדמה או האורז בתוספת! אם אתה חפץ בפסטה, אל תחשוב אפילו על קינוח לאחריה!
אתם מבינים, בעצם בדרך זו אנו נותנים חופש החלטה רב יותר לחולה הסוכרת ולמעשה מלמדים אותו לשלוט טוב יותר בערכי הסוכר שלו. אתם יודעים, אם דבר מה אסור באופן מוחלט, תמיד נחשוק בו, אך אם נדע לפחות כי הוא אינו אסור לנו אלא רק עולה לנו בדברי מאכל אחרים, יהיה אולי קל יותר לשלוט ביצרנו.
יש רק לציין, כי מבחינה תזונתית, יש ליידע את הסוכרתיים, כי ערכו התזונתי של ממתק, לעולם אינו שווה לפחמימה מורכבת כדוגמת אורז או תפוח אדמה. כך שבוודאי שנעדיף כי ימנעו ממתקים, אך אם נפשם חפצה, הם יכולים אך בתמורה לפחמימה אחרת.
אין לדבר על סוכרת ללא התייחסות לנושא החם ביותר כיום בטיפול בסוכרת – סיבים תזונתיים וכן חייבים כמובן להתייחס לתוספי המזון החיוניים כל כך לסוכרתיים, אך את כל זאת נעשה באיגרת הבאה…
בינתיים, אכלו חכם ובתבונה!
בברכה,
ד”ר אודי בר.