הכל אודות ויטמין E
ויטמין E – עובדות מוצקות או מיתוס ?
עוד בהיותי סטודנט צעיר לרפואה, ויטמין Eריתק אותי יותר מכל שאר קבוצות הויטמינים.
המחקרים אודותיו היו אז עדיין בקנה מידה מצומצם, אולם בקריאה מעמיקה נראו מבטיחים ביותר.
אבל, העובדה שריתקה אותי יותר מכל ושגרמה לי לקרוא כל פיסת אינפורמציה אודותיו היתה דווקא המחסור בדיווחים לגבי תופעות הלוואי שלו.
כל רופא יודע כי לכל תרופה יש תופעות לוואי, חלקן אולי מתגמד לעומת השפעתה המטיבה של התרופה, אך עדייו יש להכיר אותן ולהתחשב בהן בטרם ממליצים על תרופה מסוימת לפצינט מסוים. כלל זה נכון בחלקו גם לגבי ויטמינים. ידוע כי נטילה בלתי מבוקרת של ויטמינים מסוגים מסוימים צופנת בתוכה אפשרות לתופעות לוואי. עובדות אלה אינן חדשות, אולם ויטמין E יוצא מעט מכלל זה.
כבר מהמחקרים הראשונים אשר בוצעו על ויטמין E נמצא כי ויטמין זה בטוח מאוד בשימוש גם במינונים של עד 3000 י”ח ליום. מינונים שכאלה אגב אינם מומלצים לאיש ונבדקו רק לצורכי מחקר. אם כן, בטיחותו יוצאת הדופן של ויטמין זה לכשעצמה הייתה עבורי גורם מסקרן ולכך נוסיף גם את מבול המחקרים אשר בוצעו ומתבצעים אודותיו בשנים האחרונות ( רק בשנת 2000 פורסמו אודות ויטמין E למעלה מ – 900 מחקרים ! ) ובהחלט אפשר לומר כי ויטמין זה אשר הפך כיום לאחד הנושאים “החמים” בעולם המחקר הרפואי ואחד הויטמינים המעסיקים אותי ביותר.
באיגרת זו אחלוק אתכם מעט מתחומי המחקר הרפואי החדשים אליהם ויטמין E פלש בבטחה כמו למשל, טרשת העורקים והתקפי לב, סרטן, סוכרת וסיבוכיה, מחלות עצבים, עור ונזקי שמש ועוד.
דע מיהו חברך………..
המושג ויטמין E מתיחס למעשה למשפחה של מרכיבים הנקראים בהכללה טוקופרולים.
אלפא – טוקופרול, המכונה תדיר ויטמין E, הוא למעשה הצורה הנפיצה בטבע מבין כל הטוקופרולים והוא גם בעל הפעילות הביולוגית הגבוהה ביותר.
ויטמין E הוא שמן בעל גוון צהוב בהיר הוא יציב לחום וחומצות אך אינו יציב בסביבה בסיסית. שומן מהחי וכן שמנים אחרים הורסים ויטמין זה.
פעילות :
ויטמין E הוא נוגד חימצון ופעילותו מוגברת ע”י נוגדי חימצון נוספים כגון ויטמין C והמינרל סלניום.
בשיתוף פעולה עם אנזימים נוגדי חמצון כדוגמאת גלוטטיון פרוקסידז וסופר אוקסיד דיסמוטז הוא מגן על חומצות שומן רב בלתי רוויות בגופנו מפני נזק חמצוני, הנגרם ע”י רדיקלים חופשיים. רדיקלים חופשיים פוגעים באתרים הקריטים של אנזימים בגופנו וכן פוגעים בממברנות התאים.
תאים אשר אינם עשירים בויטמין E, פגיעים לנזק חמצוני מאותם רדיקלים חופשיים ולמעשה עוברים הרס על ידם. רקמות כמו אשכים למשל, עתירות בחומצות שומן רב בלתי רוויות והן הראשונות להראות סימני פגיעה במחסור בויטמין E.
תפקודיו של ויטמין E כנוגד חמצון כוללים אם כן :
ייצוב ממברנות התאים (קרומי התא) והגנה עליהן מפני רדיקלים חופשיים. הגנה על רקמת הראה מפני נזק חמצוני הנובע מזיהום אוויר. מניעה של צמיחת גידולים הן בדרך של מניעת חמצון שומנים והן בדרך של נטרול רדיקלים חופשיים. הגנה על רקמות כגון עור, עיניים, כבד, שד ושרירי השובכים. שמירה על השלמות הביולוגית של ויטמין A והגדלת מאגרי הגוף של ויטמין זה.
סימני חסר :
חסרים של ויטמין E קשים לזיהוי מאחר והם יכולים ללבוש צורות שונות. בד”כ המערכות הנפגעות ראשונות בחסר של ויטמין E הן מערכות הרבייה, מערכת העצבים, השרירים ומערכת הדם.
חלק מסמני החסר של ויטמין E מתגברים בנוכחות צריכת יתר של חומצות שומן רב בלתי רוויות בדיאטה. סימני חסר אחרים אפשר למנוע ע”י תוספת של נוגדי חמצון אחרים כמו למשל סלניום או חומצות אמינו המכילות גופרית.
תפקידו של ויטמין E כמונע הזדקנות מוקדמת הוא נושא אשר נמצא כעת במחקר אינטנסיבי. התאוריה טוענת כי הזדקנות נגרמת ע”י חשיפה ארוכת טווח לרדיקלים חופשיים אשר פוגעים במרכיבי התא השונים. נזק זה גורר הצטברות של חומרי פסולת בתא המפריעים לפעילות מטבולית תקינה. ויטמין E מעכב תהליך זה.
בחיות ידוע כי חוסר בויטמין E גורם לנזק בלתי הפיך למערכות הרביה. הנקבות מתקשות להיכנס להריון ועולה מספר ההפלות הטבעיות. כיום משערים כי חמצון השומנים ברחם ובחצוצרות במערכת המין הנקבית, המופיעים בחסר של ויטמין E, הם הגורם לנזק הרקמתי ולאובדן פוריות בלתי הפיך.
ויטמין E חשוב ליצור ושמירה על תאי הדם האדומים. דימומים הם סימן נפוץ לחסר בויטמין E מאחר וממברנת ( מעטפת ) כדוריות הדם האדומות רגישות ממיוחד לנזקי חמצון. אנמיה המוליטית הנגרמת כתוצאה מפגיעה בממברנות אלה מורידה את יכולתו של הדם להעביר חמצן החיוני לפעילות גוף תקינה. יילודים הנולדים עם מאגרי ויטמין E קטנים מועדים ביותר לפגיעה זו. הנקה מהווה מקור טוב לויטמין E ומשפרת את מצב ילודים אלה, חלב פרה אינו עושה זאת.
ויטמין E אף שומר למעשה על מאגרי הברזל בגופנו ע”י כך שהוא שומר על כדוריות הדם האדומות ומונע המוליזה.
למרות שבעלי חיים מדגימים קשת רחבה של סימני חסר בויטמין E, בבני אדם בריאים הניזונים מדיאטה מגוונת נדיר למצוא חסרים מובהקים של ויטמין זה. אולם, תפקידו המסתמן והולך של ויטמין E כנוגד החמצון המרכזי בגופנו, יחד עם עליית המודעות הציבורית והמחקרית לנושא הרפואה המונעת, ממקמים כיום ויטמין זה בחזית השיח האקדמי.
העובדה כי לויטמין E חשיבות במניעתם של מחלות נווניות כה רבות כמו למשל טרשת עורקים, סרטן והזדקנות מוקדמת, מעלה את השאלה האם ההגדרה הנוכחית של חוסר תזונתי אכן תואמת את המציאות החדשה.
ספיגה תקינה של ויטמין E תלויה בנוכחות מיצי עיכול מהלבלב וכן מלחי מרה. ליקויים בפעילות הלבלב ואו חסימות בדרכי המרה יכולים לגרום לחסרים בויטמין E. תת ספיגה כרונית של שומן כמו זו למשל המופיעה בציסטיק פיברוזיס יכולה לדלדל את מאגרי ויטמין E בגופנו ולגרום לחסרים בויטמין זה. במקרים כאלה מומלץ להשתמש בויטמין E יבש, המסיס במים ואינו תלוי בספיגת השומנים במערכת העיכול.
כמה צריך ?
הצורך בויטמין E למניעת הופעות סימני חסר גלויים פרופורציונלי למשקל הגוף ולכמות השומנים הבלתי רווים הנצרכים בדיאטה. צריכת יתר של שומנים שכאלה בדיאטה מעלה את ריכוזה ברקמות, הצורך להגן עליהם מפני נזקי חמצון עולה וכך גם עולה הצורך בויטמין E.
רוב המחקרים כיום מראים תרומה בריאותית חשובה של ויטמין E במינונים של בין 200- 400 יחידות בינלאומיות.
האגודה לחקר ההזדקנות בארה”ב אף מדברת על הצורך בערכים גבוהים הרבה יותר כדי לשמור על הבריאות ולמנוע הופעת מחלות.
איפה משיגים את זה……..
שמנים צמחיים וכן זרעונים למיניהם מהווים את המקור העשיר ביותר לויטמין E. מזונות מן החי הם מקור דל למדי של ויטמין E, אולם וריאציות תתכנה כתלות בכמות השומן במזונה של חיה.
בישול ועיבוד המזון מפחית בצורה ניכרת את תכולת ויטמין E שבתוכו. למשל, תערובת הטוקופרולים מוסרת מהקמח הלבן בזמן הטחינה. כמו כן באפייה של הלחם הלבן אובדת כל תכולת ויטמין E בעקבות השימוש בכלוריד דיאוקסיד המשמש להלבנת הלחם.
ויטמין E גם אובד בזיכוכם וטיהורם של שמנים צמחיים. יש לציין כי בתעשיית השמן מאבדים כמות כה רבה של ויטמין E עד שבשאריות הייצור משתמשים לעיתים ליצור טבליות של ויטמין E.
מקורות תזונתיים נוספים של ויטמין E הם מוצרי חיטה מלאה, עלי ירקות ירוקים, מרגרינה, שמן נבט חיטה, חלבון ביצה, חמאה כבד ואגוזים.
עובדה מעניינת היא שכל המחקרים אשר הדגימו את השפעתו המטיבה של ויטמין E הצליחו לעשות זאת כאמור במינונים שבין 200- 400 יחידות בינלאומיות, מינונים אשר אפשר להגיע אליהם רק בעזרת תוספי מזון ואין כל דרך לקבל כמויות שכאלה מהדיאטה בלבד.
חידושים והמצאות…..
רק בשנים האחרונות בוצעו כאמור מספר רב של מחקרים גדולים אשר בדקו את יעילותו של ויטמין E במניעתן של מחלות שונות. הממצאים מעודדים ומשתקפים היטב דרך מספרם ההולך וגדל בהתמדה של המחקרים החדשים אודות הויטמין הכמעט עוטה כבר הילה מיסטית סביבו.
ויטמין E וחקר הסרטן :
מחקרים אפידמיולוגים מראים קשר הפוך בין צריכה של ויטמין E לבין הופעת סרטני ריאה, מעי וצוואר הרחם. במחקר שבוצע ע”י המכון הלאומי לחקר הסרטן בארה”ב נבדק שימוש בתוספי מזון של ויטמין E בארבעה אזורים שונים של המדינה במחקר זה נתגלה כי בקרב אנשים הנוטלים באופן קבוע תוספי מזון של ויטמין E הסיכון ללקות בסרטן הפה והלוע קטן בכ – 50%.
מחקר נוסף הדגים כי ויטמין E מעכב חמצון שומנים וגידולים בוושט בעכברי מעבדה אשר לקו בסרטן התלוי באלכוהול כפרומוטר ( מעודד צמיחת גידולים ). עובדה זו חשובה ביותר לכאלה הנוהגים לשתות אלכוהול ולעשן סיגריות ולמעשה חשופים לשני גורמים מסרטנים יחדיו הפועלות כסינרגיסטים ( מגבירים את פעולתם יחדיו ).
מריחה עורית של ויטמין E יכולה אף היא להוריד את הסיכון לפתח סרטן עור. מחקר אשר בדק עכברי מעבדה שהוקרנו באור אולטרה סגול (כמו אור השמש) גילה כי מריחת הויטמין על גבי העור בטרם החשיפה לאור הורידה את מקרי סרטני העור בקרב העכברים לכדי מחצית.
גם לגבי סרטן הערמונית מחקרים אפידמיולוגים רבים הדגימו קשר הפוך בין צריכת ויטמין E לבין הסיכון ללקות בסרטן זה.
במחקר ענק ורב משתתפים שכלל 30 אלף מתנדבים ונערך בפינלנד נתגלה כי לצריכת ויטמין E תפקיד משמעותי ביותר ומובהק סטטיסטית בהפחתת מקרי סרטן זה , הנחשב לאחד הסרטנים הנפוצים והקטלנים ביותר בקרב אוכלוסיות צפון אמריקה ואירופה.
אפשר אולי לנסות ולשער כיצד ויטמין E עוזר למערכת החיסון של גופנו להתמודד עם תאים סרטניים, אם נזכר בעובדה כי תכולת ויטמין E בתאי מערכת החיסון היא הגבוהה ביותר בגופנו. תאים אלה זקוקים לויטמין זה יותר מכולם, מסתבר.
ויטמין E וטרשת עורקים :
ביה”ח לרפואה שבאוניברסיטת הרווארד פרסם בשנים האחרונות שני מחקרים גדולים הנחשבים חשובים ביותר בתחום זה כיום. המחקר הראשון בוצע בקרב 80 אלף אחיות העובדות בבתי חולים אמריקאים ונמשך לאורך 8 שנים, במחקר זה נבדק הקשר בין נטילת תוספי מזון של ויטמין E לבין הסיכון ללקות בהתקף לב כביטוי לטרשת עורקים.
תוצאות מחקר זה היו מפתיעות ביותר. נשים אשר נטלו תוספי מזון של ויטמין E במינונים של בין 200 – 400 יחידות של ויטמין E, הורידו את הסיכון שלהן ללקות בהתקף לב בכ- 40%! תוצאות אלה כה הדהימו את החוקרים עד כי מיד פתחו בניסוי חדש, אך הפעם עשו זאת על 40 אלף גברים ובמשך 4 שנים. גם ניסוי זה הסתיים זה מכבר וחזר על תוצאות דומות לניסוי הראשון, גברים אשר נטלו תוספי מזון של ויטמין E הורידו את הסיכון ללקות בהתקף לב שוב, בכ- 40% !.
מחקר נוסף אשר פורסם ע”י אוניברסיטת קימבריג` ובוצע בקרב כ – 2000 חולי לב הדגים כי נטילה של ויטמין E במינונים של 800 יחידות ליום יכול להוריד את הסיכון ללקות בהתקף לב נוסף בכ – 77% !!
למחקרים אלה מצטרפים כיום מחקרים נוספים רבים אשר מנסים לפצח את התעלומה כיצד אותו ויטמין מביא לתועלת כה רבה. בשנים האחרונות התמונה מתחילה להתבהר ויש רושם כי היותו של ויטמין E נוגד חמצון המסיס בשומן הופכת אותו לחשוב ביותר לעצם מניעת התקדמותו של התהליך האטרוסקלרוטי, תהליך הגורם להיצרות כלי הדם.
ויטמין E בריכוזים גבוהים הופך את – L.D.L , “הכולסטרול הרע”, לפחות רע ולמעשה אינו מאפשר תנאים להתפתחות של טרשת עורקים ובמקרים מסוימים אף לנסיגה ברובד הטרשת הקיים.
לסיכום :
אין ספק כי הערפל המיסטי סביב ויטמין E הולך ומתבהר בשנים האחרונות. כיום החוקרים משתמשים בכלי מחקר ומדידה אשר לא היו מוכרים כלל לפני עשור אחד והבנתנו כיצד אותם טוקופרולים מביאים תועלת כה רבה בשמירה על בריאותנו הולכת וגדלה.
משוכנע אני כי ויטמין זה יהפוך בקרוב לאחד היסודות האיתנים והבטוחים ברפואה המונעת ואף רופאי המשפחה ילמדו להמליץ עליו בחום, הן כמניעה ראשונית והן כמניעה שניונית במגוון רב של מחלות.
שלכם,
ד”ר אודי בר.