×

הזדקנות סמויה בצעירים

מחקר חדש גדול ופורץ דרך בתחומו מגלה לראשונה באופן ברור כי תהליכי הזדקנות גופניים ניתנים לגילוי ומדידה גם באנשים צעירים בשנות השלושים לחייהם המזדקנים באופן מואץ שאינו תואם את הגיל הכרונולוגי.

המחקר עקב אחר תהליך ההתבגרות של כאלף גברים צעירים החל למן שנות העשרים לחיים וגילה כי כבר בגיל 38 ניתן לזהות בחלקם תהליכי הזדקנות ופגיעה בתפקוד איברים פנימיים ופגיעה תפקודית וקוגניטיבית המתאימה לבני 61 (!) בעוד אחרים מהנבדקים באותה שכבת גיל בדיוק התאימו למדדים גופניים של בני 28.

במרבית הנבדקים נמצאה גם התאמה חיובית בין החזות החיצונית הצעירה בקרב הנבדקים לפרופיל הבריאותי המתאים לגילאים צעירים יותר.

ההבנה כי הגיל הביולוגי אינו תואם בהכרח את הגיל הכרונולוגי והחשיבות של זיהוי תהליכי הזדקנות סמויים בטרם מופיעות מחלות היא קריטית למניעתן- באמצעות מגנון וגישה טיפולית המיועדים לעכב את עצם תהליך ההזדקנות האופייני.

החשיבות של זיהוי תהליכי הזדקנות והטיפול בהם בטרם אמצע החיים חיוניים ביותר מאחר וכיום ברור וידוע לנו שמחלות אופייניות כגון מחלות לב וכלי דם כמו גם פגיעה בתפקודים קוגניטיביים והתפקוד המיני מופיעות עם העלייה בגיל- או במילים אחרות, הזדקנות מביאה עמה גם תחלואה ולא רק קמטים..

עד לשנת 2050 צפויה אוכלוסיית הקשישים בעולם להכפיל עצמה ולעמוד על כ-400 מיליון אזרחים. העלייה באוכלוסיית הקשישים בעולם גורמת להכבדה ניכרת על מערכות הבריאות בעולם מאחר ותחלואה עולה ביחס ישיר לתהליך ההזדקנות.

עד לאחרונה מרבית המחקרים אודות הזדקנות ומחלות התרכזו באוכלוסיות נבדקים של קהל קשיש הלוקה כבר במחלה כרונית אחת לפחות, אולם המחקר החדש שופך אור לראשונה על אוכלוסיית צעירים שטרם לקו במחלה כרונית כשלהי אולם כבר כעת ניתן לזהות בחלקם פגיעה בתפקוד איברים חיוניים כגון לב וכליות, תפקודי ריאות, תפקוד קוגניטיבי, מצב החניכיים ואיכות ראייה, ומדדים רבים נוספים כגון רמות סוכר בצום ולחצי דם ומעקב אחר איכות כלי הדם במוח באמצעות בדיקת כלי הדם בקרקעית העיניים (פונדוס).

החשיבות של זיהוי והתייחסות לתהליכי הזדקנות אלה בטרם הם מובילים למחלה גלויה היא קריטית משום שאת מרבית המחלות הקשות קל הרבה יותר למנוע מאשר לטפל!

חיים בצלן של מחלות כרוניות הכרוכות בתהליך ההזדקנות כרוכים בעלייה ברורה במספר האשפוזים כמו גם בתלות בתרופות רבות ומגבלות תפקודיות רבות המאפילות על הצלחתנו בהארכת תוחלת החיים. כך שברור לחוקרים כיום כי במקביל לעלייה המתמשכת בתוחלת החיים ברור כי יש גם להגדיל באופן ניכר את איכות החיים ואת משך החיים ה”נקי ממחלות” על מנת להפוך את תהליך ההזדקנות הבלתי נמנע לפורה ופעיל יותר.

בברכה
ד”ר אודי בר

Go Top