×

המדריך המלא להעלמת כתמי פיגמנטציה

כתמי פיגמנטציה פוגעים במראה החלק של העור ובמקרים מסוימים משווים לפנים מראה מבוגר יותר. אין ספק שכולנו רוצים עור פנים חלק ובעל מראה צעיר ובריא, אך האם יש מה לעשות כדי למנוע את התופעה או לטפל בה? ומה בכלל גורם לכתמים להופיע על עור הפנים שלנו מלכתחילה? הנה כמה דברים שחשוב לדעת על כתמי פיגמנטציה.

מהם כתמי פיגמנטציה?

בעורנו קיים פיגמנט שנקרא מלנין והוא זה שקובע את צבעו. כמות מלנין גבוהה יוצרת עור בעל גוון כהה, בעוד כמות מלנין נמוכה יותר יוצרת צבע עור בהיר. בכל אחד מן המקרים, פיגמנט המלנין מפוזר בעור בצורה אחידה, כדי שמראה העור יהיה אחיד.

פיזור בלתי אחיד של מלנין בעור הוא זה שיוצר את כתמי הפיגמנטציה, כלומר במקום בעור שבו ריכוז המלנין גבוה יותר ממקום אחר על פני העור יווצר כתם כהה יותר.

מה יכול לגרום להיווצרות כתמי פיגמנטציה?

אמנם צבע עורנו הוא נגזרת של גנטיקה, אך אורח החיים שלנו משפיע במידה רבה על הסיכוי להופעת כתמי פיגמנטציה וקיימים מספר גורמים העלולים לגרום להופעת הכתמים:

  1. חשיפה לשמש וגיל – בדרך כלל יהיה זה שילוב של השניים. הכתמים נקראים גם כתמי כבד או כתמי גיל והם מופיעים על גבי הידיים, החזה והפנים. כתמים אלו נפוצים בעיקר אצל אנשים בעלי גוון עור בהיר שנחשפו לשמש בצעירותם ללא הגנה מפני קרינת השמש. החשיפה לקרינת השמש מזרזת ייצור של מלנין, והיא גם גורמת למראה עור שזוף, אך עלולה לעודד גם היפרפיגמנטציה באזורים מסויימים. כתמי הגיל מופיעים לרוב בשנות הארבעים המוקדמות לחיים ומחמירים ככל שחולפות השנים.
  1. הריונות ושינויים הורמונליים – כתמים המופיעים באזור הפנים – מרכז המצח, גשר האף, הלחיים והשפה העליונה – וידועים בשם מלזמה או “מסיכת הריון”. פיגמנטציה הורמונלית תופיע בנשים בגיל הפוריות והיא מחמירה בעקבות שינויים הורמונליים כגון הריון, נטילת גלולות, טיפולי פוריות ובגיל המעבר. שיעור הנשים המפתחות מלזמה במהלך ההיריון עומד על כ-75% ושיעור הנשים העלולות לפתח מלזמה בעקבות שימוש בגלולות הוא כ-33%. התופעה נפוצה יותר בקרב נשים בעלות גוון עור כהה והיא מחמירה עם החשיפה לשמש. ברגע שהשינויים ההורמונליים חולפים (לידה, הפסקת גלולות וכו’), לרוב כתמי הפיגמנטציה ייעלמו מעצמם, אך במקרים מסוימים השינוי עלול לקחת עד 5 שנים.
  1. דלקת – היפרפיגמנטציה פוסט דלקתית מתייחסת להופעת כתמי פיגמנטציה כתגובה של התאים בעור המייצרים מלנין (מלנוציטים) למצבי דלקת – פציעות בעור, פצעי בגרות, צלקות מניתוח ודלקות לאחר טיפולים קוסמטיים שונים. התופעה גורמת לכך שפיזור המלנין בעור הופך בלתי אחיד באזור הדלקת ונוצרים כתמים כהים באזור. התופעה שכיחה יותר באנשים בעלי גוון עור כהה. כאשר הדלקת חולפת, חוזרת רמת ייצור המלנין לנורמה והעור הכהה יותר ינשור מאליו. יחד עם זאת, במקרים בהם הפצע או הדלקת עמוקים, יכולה היפרפיגמנטציה להתחולל גם בתאי הדרמיס העמוקים יותר ולגרום לפיגמנטציה שקשה יותר לטפל בה.

איך מטפלים בכתמי פיגמנטציה?

  1. מניעה – הכוונה היא בעיקר להגנה מפני קרינת UV, מאחר שנמצא שהיא מחמירה כמעט את כל סוגי הפיגמנטציה, ללא קשר לגורמים שהביאו להופעתה. שימוש במסנני קרינה יחד עם הקפדה על הימנעות משיזוף, שימוש בכובעים ובביגוד מתאים יסייעו להפחית את הסיכון להופעת כתמים על גבי העור.
  2. שימוש בתכשירים להבהרה – תכשירים קוסמטיים ורפואיים המיועדים להבהרת העור מכילים רכיבים המאטים את ייצור המלנין בעור. התכשירים יועילו במיוחד לפיגמנטציה הורמונלית ופוסט דלקתית. את התכשירים הקוסמטיים ניתן לרכוש בבתי הפארם והמרקחת ללא מרשם אך תכשירים רפואיים (שיעילותם לרוב גבוהה יותר) יצריכו מרשם מרופא והכנה מיוחדת.
  3. טיפולי פוטורג׳וביניישין, פילינג רפואי ולייזר – כדי שפילינג רפואי ישיג תוצאות טובות, עליו להתבצע על ידי רופא שיוכל לתת אבחנה של סוג הפיגמנטציה, של עומק הטיפול הנדרש ושל סיכויי הצלחת הטיפול. טיפול לייזר וטיפולי הפוטורג׳וביניישין הוא אופציה נוספת ופופולרית במיוחד לטיפול בכתמי שמש, אך חשוב גם כאן לוודא שהטיפול מבוצע על ידי רופא מיומן ובאמצעות מכשור איכותי ומתקדם. במרפאתי אני עושה שימוש בטכנולוגיית הלייזר המתקדמת בעולם ובאמצעות מכשור מבית פאלומר האמריקאית הנחשב לטוב מסוגו. כל הטיפולים במרפאה מבוצעים על ידי רופא בלבד. מאחר שכיום מרבית טיפולי הפילינג הרפואי העמוק מתבצעים בעולם באמצעות קרני לייזר, בטרם אתם בוחרים לבצע טיפול פילינג רפואי בפניכם וודאו כי במרפאה לרפואה אסתטית אליה אתם בוחרים לפנות קיים מכשור לייזר והרופאים מיומנים בביצוע טיפולים אלה ההופכים את הפילינג הרפואי לקל ובטוח מאי פעם בעבר.

 

 

Go Top