×

ראש מלא: 10 דרכים למנוע נשירה והתקרחות

להקפיד על רמות ברזל תקינות בדם, לבדוק האם צבע השיער והשמפו לא גורמים לתגובה אלרגית ולא להתייאש בכל מקרה. 10 דרכים לשמור על שיער צפוף ובריא לאורך השנים, לגברים ונשים כאחד. כתבה שלישית בסדרה

ד”ר אודי בר
פורסם: YNET

לינק: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4380504,00.html

נשירת שיער היא תופעה נפוצה העלולה להופיע בכל גיל ומין בנסיבות שונות ומגוונות. מבין הגורמים המוכרים לנו כיום ניתן למנות חסרים תזונתיים רבים, תופעת לוואי לתרופות שונות, תגובה למצבי דחק רגשיים וגופניים קיצונים, הריון ולידה ועוד רבים אחרים.

עם זאת, הסיבה הנפוצה ביותר לנשירת שיער בקרב הגזע הלבן היא נשירת שיער מהטיפוס האנדרוגנטי. נשירת שיער זו המופיעה בדרגה זו או אחרת בקרוב ל-100 אחוזים מהגברים עד לגיל שיבה, פוגעת גם בנשים רבות לאחר הפסקת המחזור הווסתי וכן בנשים צעירות עם הפרעות הורמונליות.

מנגנון היווצרותה מבוסס על המרה של אנדרוגנים (הורמונים זכריים) הנמצאים בשני המינים אך פחות בקרב נשים, לנגזרת פעילה המכונה – DHT. נגזרת זו היא הגורם המרכזי לפגיעה בזקיקי השיער בקודקודי הגברים המקריחים ובקרב נשים לאחר גיל המעבר, אשר אצלן אגב דלילות השיער מתבטאת באופן דיפוזי יותר ונראית כהידלדלות שיער כללית .

אז איך תוכלו לשמור על צפיפות שיער ראשכם בכל גיל?

1. בדקו את רמת הברזל בדם
בקרב נשים צעירות הסיבה הנפוצה ביותר לנשירת שיער היא מחסור בברזל. בצעו בדיקות דם במסגרת קופת החולים לניטור רמות הברזל בדם.

אם זוהה מחסור, הקפידו להשלימו על ידי נטילת תוספי ברזל, או במקרים קיצוניים באמצעות עירויי ברזל. אין ליטול תוסף ברזל ללא אבחון רמות חסר ברורות. עודף ברזל מסוכן.

2. בצעו בדיקה הורמונלית
אם אתן סובלות מנשירת שיער וגם מווסת לא סדירה, פצעי בגרות ותשעורת גוף יוצאת דופן, כמו למשל שיערות על הפטמות או בין השדיים, יתכן ואתן לוקות ב”תסמונת השחלות מרובות הציסטות” ( PCOD ).

תסמונת זו, הנפוצה למדי בישראל מאופיינית ברמות גבוהות יחסית של אנדרוגנים (הורמוני מין זכריים) בדם המאיצים את הופעתה של ההקרחה אנדרוגנטית- דילול שיער על רקע הורמונלי.

הטיפול בתסמונת זו הוא באמצעות גלולה מיוחדת למניעת הריון המביאה לשיפור דרמטי בנשירת השיער כמו גם מקלה על שומניות העור ואקנה ומקצרת את משך טיפולי הסרת השיער בלייזר.

3. קחו תוספי תזונה מתאימים
בקרב בנשים, הידלדלות שיער המתחילה עם הפסקת הווסת מהווה בד’כ ביטוי ברור של עלייה יחסית ברמת אנדרוגנים הנגרמת מהירידה באסטרוגן שהפרשתו מהשחלות נפסקה. במקרים אלה נטילה של מעכבי 5-אלפה רדוקטז צמחיים (אנזים המאיץ את השפעת ההורמונים האנדורגנים) מאיטה באופן דרסטי את תהליך נשירת השיער בקרב נשים.

דוגמאות למעכבי 5-אלפה רדוקטז טבעיים בעלי השפעה מתונה המועילה בקרב נשים הם חומצת שומן מסוג GLA המופקת מצמחים כגון צמח הבורג’ (זיפן). כמוסות אלה יש ליטול מדי יום במינון שלא עולה על 300 מ”ג.

ניתן גם לנקב כמוסה בסיכה ולמרוח תוכנה על גבי קרקפת ושיער כטיפול לפני חפיפה ( עם זאת יש לדעת כי למיצוי הצמח ריח אופייני הנותר קלות גם לאחר החפיפה).

4. הקפידו לבדוק את רמת האבץ בגוף
בקרב גברים ונשים אשר אינם מרבים באכילת בשר ומוצריו, עלול להיווצר לצד מחסור בברזל, גם מחסור יחסי במינרל אבץ.

אבץ הוא מינרל ששנים רבות נחשב ברפואה העממית למועיל בנשירת שיער ולאחרונה גם נחקר וזוהה מנגנון פעילותו כמעכב האנזים 5- אלפה רדוקטז, האנזים המאיץ כאמור את תהליך הנשירה האנדרוגנטית בגברים ונשים.

למרות כי ניתן לבדוק בדיוק רב את רמות האבץ בבדיקות דם, נטילה של כמויות מתונות של אבץ פיקולינט (מיוצר על ידי כל החברות) במינון יומי שאינו עולה על 20 מג’ למשך מספר שבועות רצוף, אינו טומן בחובו סיכון בריאותי של ממש וניתן לחזור עליו אחת למספר חודשים.

5. בדקו האם אתם לא אלרגיים לצבע השיער
צבעי שיער, גם אלה המתגאים בהיותם טבעיים כגון חינה שחורה מכילים מרכיבים סינטטיים רבים אשר נחשבים לאלרגנים (גורמי אלרגיה) נפוצים ביותר. למשל, בתהליך ייצור חינה שחורה מוסף פיגמנט שחור סינטטי המקנה לה את צבעה הכהה ומהווה אלרגן ידוע.

לעיתים, תגובה אלרגית לצבע שיער עלולה להתחולל לפתע גם לאחר שימוש רציף וממושך באותו התכשיר שנים רבות. תגובה אלרגית נוטה להחמיר עם המשך החשיפה לאלרגן, ובמקרים קיצוניים תיתכן הצטלקות הקרקפת ואיבוד שיער לצמיתות.

6. השתמשו בשמפו מתאים
שימוש קבוע בתכשירי חפיפה עיצוב וריכוך שיער המבוססים על סיליקון ושעוות שונות גורם להצטברות רבדים בלתי נראים על עור הקרקפת וגוף השיער ובכך לגרום להופעת קשקשת, נשירת שיער ומראה שיער דק ודליל.

למניעת תופעה זו רצוי לחפוף השיער אחת למספר חפיפות בשמפו שאינו מותיר שארית : ( NO RESIDUE SHAMPOO) ובכך להסיר שאריות חומרי הטיפוח מהחפיפות הקודמות.

כיום יצרנים רבים מייצרים שמפו ייחודי שכזה ונוהגים לציין העובדה על אריזות התכשיר. אחד מהסימנים הבולטים של תכשירים אלה הוא היותם שקופים (ללא שעוות, סיליקון ושומן ).

7. לגברים – יש מה לעשות נגד התקרחות
לגברים שביניכם, הרי שהתרופה פרופסיה (המבוססת על המרכיב הפעיל פינסטריד) אכן הוכחה כבעלת השפעה מעכבת ומטיבה למדי על הקרחה האנדרוגנטית בגברים (בנשים היא לא נחקרה ביסודיות).

היא עושה זאת במנגנון של עיכוב של האנזים 5-אלפה רדוקטז המאיץ את תהליך הנשירה. עם זאת מידת השפעתה מוגבלת בד’כ אם ניטלת בשלבים מאוחרים של ההתקרחות וגם אינה מבטיחה בלורית של ממש לכולם.

אם אתם חפצים בחלופה טבעית למעכבי 5-אלפה רדוקטז, הרי שעליכם לשקול נטילת מיצוי מצמח הדקל הננסיׁ(סו פלמטו) במינון גבוה על פי הוראות היצרנים השונים. בתחילת השימוש יש לדעת כי התכשירים הטבעיים כמו גם פרופסיה מתחילים להראות השפעתם רק לאחר נטילה סדירה של מספר חודשים.

8. שימו לב לתופעות הלוואי של תרופות שאתם נוטלים
לתרופה הוותיקה מינוקסידיל, אשר שימשה בעבר כתרופה ללחץ דם , נתגלו במהלך שנות התשעים תכונות היפרטריכוטיות (מצמיחות שיער) – היא נהגה להצמיח שיערות במקומות גוף שונים בקרב אלה שנטלו אותה.

מזה שנים היא משמשת כתמיסה לשימוש חיצוני מקומי בקרקפת בגברים ונשים על מנת להצמיח שיער. היא יעילה יותר בנשים, אולם יש לדעת כי השפעתה עלולה להתבטא גם בהצמחת שיער במקומות לא רצויים נוספים כמו פנים, אוזניים וכיוצ’ב.

תופעות הלוואי כמו גם יעילות תכשירים מבוססי מינוקסידיל כגון ריגיין ואחרים עולה בהתאם לריכוז התכשיר.

9. הקפידו על נטילת ויטמינים – בעיקר מקבוצת B
מחסור קיצוני בוויטמינים מקבוצת וויטמיני ה- B כגון וויטמין B 12 או חומצה פולית (הניתן לזיהוי בבדיקות דם) עלול גם הוא לגרום לנשירת שיער והידלדלותו בגברים ונשים.

ואכן קומפלקס וויטמיני B מהווה מרכיב נפוץ בתוספים מסחריים רבים המיועדים ל-“הצמחת שיער”. אולם ללא רמות מחסור מובהקות בוויטמינים אלה- אין תועלת של ממש בנטילתם הקבועה למעט הוויטמין ביוטין.

ביוטין המהווה אחד הוויטמינים מקבוצת וויטמיני ה-B וניתן לנטילה בנפרד ובמינונים גבוהים של עד 1000 מק’ג ליום ללא תופעות לוואי. בשנים האחרונות הולכת ומתגלה השפעתו המיטיבה על צפיפות השיער ומרקמו.

10. הביטו לעתיד בתקווה
מחקרים שבוצעו בשנים אחרונות מרמזים כי בתהליך הנשירה האנדרוגנטי הפוגע במרבית הגברים עד לגיל שיבה ועל כשליש מהנשים לאחר הפסקת המחזור החודשי, קיים גם מרכיב נוסף, דמוי הורמון בשם פרוסטגלנדין D2 .

רמות גבוהות שלו נתגלו בדגימות מאזורים קרחים בקרקפת של גברים . תרופות לעיכוב ייצורו קיימות כבר כיום כטיפול באסטמה ויש ציפייה להשקת תרופות חדשות לאינדיקציה הנוספת-נשירת שיער, כנראה בעוד כשנתיים.

במקביל גם נבדקות ומתועדות לראשונה השפעות מיצויים צמחיים וותיקים על מחזור חיי השערה באמצעות הארכת שלב האנגן-שלב צמיחת השערה – מנגנון נוסף בו ניתן יהיה להאט נשירת שיער לאחר לידה וכחלק מטיפול כולל בהקרחה אנדרוגנטית בגברים ונשים וכן להביא להארכתו של השיער.

הכותב הוא רופא כללי, יועץ מומחה לתוספי תזונה ורפואה אסתטית

Go Top